clonetalk - biohazard

 

Imens opvarmningsbandet Backfire var igang med at lave lydprøve fik jeg mig en lille snak med trommeslageren fra Biohazard, Danny Schuler. Nu må det lige nævnes at der var lidt knas med udstyret, dvs jeres udsendte rapporter var dum nok til at stikke mirkofonstikket in i det forkerte stik, så I får de første par minutter af samtalen i forkortet stil. Og I er meget velkomne til at tag pis på mig i forum’et for denne lille fejltagelse hvis I har lyst.

Først snakkede vi lidt om hvordan det kunne være at Biohazard spillede hele tre koncerter i Danmark, noget som jo ikke sker så tit. Det havde Danny ikke rigtig nogen god forklaring på, andet end at de godt kunne lide at spille i DK. Så begyndte vi at snakke om den nye plade og Danny mente at det bestemt havde hjulpet på det at de have lavet den selv. Det at arbejde med en producer havde ikke på nogen måde været en dårlig oplevelse og her nævnte han specielt Ed Stasium og Dave Jerden, men det var på tide at Biohazard tog tingene i egen hånd og gjorde det selv. Så derfor stillede jeg så det næste spørgsmål:

Clone - Der er ret mange gæster på jeres nye plade. Var det tilfældigt eller var det noget i havde planlagt fra starten af?

Danny - Vi snakkede om det en del. Det var sådan at vi havde denne ene sang hvor vi tænkte : ”Hold kæft, ville det ikke være fedt hvis vi kunne få den og den til at synge på den”. Og det blev bare ved med at ske. Vi havde en sang der hed Hate Fuck Fight Kill og jeg sagde : ”Ville det ikke være for fedt hvis vi kunne få fat i phil anselmo? Tror i ikke han ville elske det her?”. Det virkede bare som den rigtige ting at gøre. Og derfra tog det bare fart. Lige pludselig var der ret mange med på pladen. På en måde er det vel lidt distraherende, det afviger lidt fra hvad pladen handler om, jeg synes at det måske er lidt for meget af det gode. Men på den anden side synes jeg det er ret cool for fans af tung musik at høre alle de gutter fra Pantera, Hatebreed og Agnostic Front, for hvornår var det sidste gang at du hørte alle dem synge sammen på en plade? Så jeg synes det er en lille gave til vores fans.

Clone - Hvad jeg godt kunne lide ved det var at det ikke var en Biohazard sang som lød lidt som Pantera men at det i bund og grund stadigvæk var en Biohazard sang.

Danny - Yeah, ja det synes jeg også.

Clone - Men der er jo altid faren for at man ikke kan gengive pladen på scenen?

Danny - Yeah but you know, yeah that erm…

Clone - Det bekymrer dig måske ikke?

Danny - Det med at have andre synge på ens plade...Der er jo ikke noget pladen vi ikke kan spille live, lige undtagen det at have sen dog eller phil anselmo med på scenen. Det er sgu ikke så vigtigt for os bare så længe vores fans forstår at vi jo nok ikke tager de mennesker med på tour. Vi ville ikke havde at sangene var bygget op rundt omkring hvem det nu var vi havde fået med fordi det skulle helst være sådan at hvis du fjenede alle de guest appearances så ville pladen stadig være den samme. Ikke ment som noget ondt mod de guests men pladen ville stadig være den samme uden dem.

C - Fordi I er jo et live band, så det gjaldt vel om at få jeres live lyd ned på bånd?

Danny- (smilende) Selvfølgelig, det er jo det alle prøver at gøre.

C- Så I eksperimenterer ikke så meget i studiet eller hvad?

Danny - Næh, det var der ikke så meget af. Vi prøvede på at få en meget rå lyd, en meget brutal lyd. Du kan jo kke få det til at lyde live med mindre du spiller det live (i studiet) men vi prøvede bare at lade det være hvad det var og ikke nosse alt for meget rundt med det og jeg synes at det virkede ret godt.

C - En ren Biohazard plade hvor det kun er jer fire gutter i et lokale...

Danny - Yeps, et værelse på størrelse med det her. (vi står backstage i amager bio i et værelse på størrelse af et offentligt toilet)

C- Det mener du ikke!?

Danny - Jo da.

C - Fik i pladen til at lyde bedre siden at i havde de forhindringer?

Danny - Det synes jeg. Fordi vi var i vores naturlige element. Vi var derhjemme, vores studie ligger i New York, vi var i studiet hver dag og så når vi var færdige så tog jeg hjem og sov i min egen seng. Vi føler os godt tilpas i vores studie, vi har haft det i årevis, alt vores grej er dernede. Det ligger i et kvarter som vi kender, nemlig Brooklyn. Det er hjemme for os. Så det fik pladen til at lyde frisk, til at lyde hel. Vi var ikke nødt til at tage nogen steder hen. Jeg er nødt til at være hjemme. Jeg kan godt tage et andet sted hen for at lave en plade. Vi lavede State of the World Address i Californien. Det tog os 2 et halvt måned og det var en stor oplevelse. Men denne gang var nødt til at være hjemme. (Vi havde) ingen manager, intet pladeselskab, ingen producer. No nothing. Så det var kun os i et værelse, i vores studie. Alle de ting bidrog til at give pladen den rene, ufiltreret Biohazard-lyd.

C - Nu når vi snakker om New York, I var med på Tatto the Planet tour’en her i Europa. Var I ikke bange for flyve herover?

Danny - Vi var hjemme da det skete. Vi var i New York. (efter en lille discussion bliver vi enige om at det der skete på den 11 september nok kun kunne betegnes som “some fucked up shit”).

C - Det var mere fordi I er et band der er meget på tour, flyver en del etc.

Danny - Lad mig sige det sådan, det skete den 11 september, det var den dag vores nye plade, Uncivilization, kom ud. Meningen var at vi skulle flyve til Europa den 13 september men alt blev jo aflyst. Det tog os 10 dage at finde en ny afgang. Vi tog flyet den 21 september, det var det første internationale fly ud af JFK og jeg var skide bange. Men jeg vidste at det var noget jeg var nødt til at gøre. Det føltes mere vigtigt end nogensinde før at hoppe den flyver for at vise folk at det var O.K. at tage til Europa for at spille de koncerter. For os ville det være at give op hvis vi aflyste de koncerter. Og hvorfor fanden skulle vi gøre det? Så folk bare gemmer sig derhjemme og venter på det næste terroristangreb? Eller måske skulle man bare gå videre med sit liv...Det handler alt sammen om at være fri. Hvordan kan du være fri hvis du låser dig selv inde i et værelse? Det er sådan set hvad meningen bag denne tour er, der er derfor vi kalder den for ”The Tour against Terrorism”. Vi har ikke tænkt os at være et super, super politisk band men hvad vi siger er at man ikke må lade frygten for disse ting styre ens liv og de beslutninger man tager. O.K. det kan godt være at det ikke er så klogt igen at tage til Afghanistan eller Mellemøsten. Men hvis du er i et band og aflyser en hel tour på grund af hvad der skete, hvad er det så for et signal du sender? Så ville terroristerne havde vundet. Vi tager ud og gør de ting vi tror på. Hver dag. We’re hardcore about it. Sådan er den generelle stemning på denne her tour. 

C - Jeg synes også det er fedt at I kommer over for all vores information om USA får vi fra CNN og andre nyhedsundsendelse og så tænker jeg : ”Nej, sådan kan det sgu da ikke være derovre”.

Danny - Ja, det er noget værre lort.

C - Slayer var her jo lige efter det skete og de spillede for vildt.

Danny - Vi var på tour med Slayer og jeg snakkede en del med Tom (Araya) om det og de havde det ligesom mig. De var sgu bange, der var ikke nogen af dem der så frem til at flyve. Men de sagde også “fuck that we ain’t cancelin’ nothin’!” Det var noget værre noget, det der skete i New York, det var det værste jeg nogensinde har set i hele mit liv. Vi mistede en hel masse rigtig flinke og fede mennesker. Folk vi kendte, folk ligesom dig og mig. Folk vi groede op med, folk vi gik i skole med. Og det er jo sådan med krig at hvis du er en soldat så ved du at der er en risiko for at blive dræbt. Men en uskyldig person som ikke har noget med det at gøre?

C - Om 20 år kommer til at være en af de ting hvor folk spørg om hvor man var den 11. september. Jeg så det på et board på nettet. Først tænkte jeg det bare var fis men så tændte jeg for CNN...

Danny - Jeg var igang med at stå op. Vi skulle til et møde i Manhatten den morgen og jeg var stået sent op for at tage til det møde. Da jeg så tændte for fjernsynet var det første jeg tænkte: ” Nå, så skal vi vel ikke til det møde alligevel” og så først begyndte det at gå op for mig, hvad det var der var sket. Den første person jeg ringede til var min mor fordi hun arbejdede lige over for WTC, men alle telefonerne var jo nede så jeg kunne ikke komme igennem. Så ringede jeg hjem til hendes hus, hvis det nu var at hun var blevet hjemme og der fik jeg så fat i hende for hun var blevet syg og var blevet hjemme. Folk som hun havde arbejdet med var blevet dræbt. Det var alt for tæt på, det skræmte mig fra vid og sans. 

C - Ok, lad os snakke om noget andet. Havd med musik-scenen i Amerika for øjeblikket...

Danny - (ruller med øjnene og kigger op i loftet)

C - ja, ja, jeg ved det godt men I kan vel ikke komme uden om at det at I har Slipknot med på jeres plade...

Danny - Nårh jo, selvfølgelig, de er en af de få bands jeg faktisk rigtigt godt kan lide. Jeg synes de er fede.

C - Det er bare fordi Nu Metal bølgen er så langsomt ved at ramme Danmark.

Danny - Well, der er en del lorte bands for tiden, det er jo pop-metal. Det kan jeg ikke holde ud. Der er dog også en del fede. Det er det næste skridt, det udvikler sig jo hele tiden. Det får hvad vi går og laver til at virke endnu mere anit-mainstream, undergrund. Fordi det vi laver er jo ikke særligt tilgængeligt eller mainstream...

C - Men der var jo engang hvor i var tæt på. Jeg tænker på Dynamo festivallen i 94 hvor der var 50,000 mennesker der gik amok til Biohazard så betyder da at i på en måde er mainstream eller hvad?

Danny - Jeg tror der var en tid hvor vi var på vej til at blive det men den slags popularitet har aldrig været et mål for Biohazard så vi gjorde ikke noget ved det. Jeg tror det ville have været meget let for os lave en pop-plade for at blive meget mere kendte. Men sådan er det bare ikke. Det vi laver er heavy, både musikken og teksterne. For mig er det langt vigtigere at lave hvad jeg synes er vigtigt end at lave hvad andre folk synes jeg burde lave. Sådan er Biohazard. Vi spiller den slags musik vi kan lide, det er jo derfor vi spiller den. Vi har ikke tænkt os at spille musik som vi ikke kan stå inde for bare for at være med på en trend. For i de sidste 14 år har Biohazard overlevet så mange trends fra start-firserne til grunge til nu-metal. Vi har set trends’ne komme og gå og vi gør stadigvæk det vi gerne vil. Hvis vi skulle ændre vores stil hver gang verden ændrede mening ville vi være suckers, phony. Det er ikke hvad Biohazard handler om.

C - Hvor meget tid tilbringer du i Biohazard-mode? 

Danny - Når vi er på tour er det Biohazard 24 timer i døgnet. Jeg finder dog tid til at lave noget andet, det bliver jeg nødt til. Jeg ville ikke være i stand til at holde det ud hvis jeg ikke tog en pause en gang imellem. Jeg har et helt andet liv, jeg laver jo også noget andet musik ved siden af. Biohazard betyder dog en hel del for mig. Hvad vi gør er vigtigt for os, det er relevant. Det er noget jeg har brug for at høre, noget jeg er nødt til at være en del af. Jeg tror der er mange mennesker der har brug for være en del af det her, de ved det bare ikke endnu. Jeg tror der er brug for os. I vores hjemland bliver vi ofte undervurderet men jeg tror sgu stadig at vi nødvendige.

Biohazard har eksisteret i meget lang tid, spillet her og der, laver plader og der er hårdt derude. Du bliver bare ved. Der er mange mennesker der ville tro at du var sindssyg hvis du gjorde hvad vi gør. 
---------------
Det var så det interview. Til sidst snakkede vi lidt om København, Danny havde nemlig været ude og gå en tur. Nu er Amager jo ikke just den pæneste del af København men han synes nu alligevel at København er fed by og selvom han virkede lidt træt var han meget glad for spille her igen.  -phil


Kom med dine kommentar i vores FORUM