clonetalk - caliban

Læs vores anmeldelse af "The Opposite From Within" HER !!!

En lettere stenet Andy, tog imod mig i deres tour bus en efterårsonsdag i København. Tyske Caliban stod over for deres første koncert i Danmark, hvor flere unger skulle præsenteres for den metalcore, de har spillet i adskillelige år. Her er på ingen måde tale om et band, der lige er hoppet på en efterhånden ret hypet bølge af metalcore. Efter at have udgivet fem albums (heriblandt et split album med landsfællerne Heaven Shall Burn) på Lifeforce Records, er det nyeste album "The opposite from within" udgivet på Roadrunner Records, hvormed de er kommet i selskab med navne som Slipknot, Killswitch Engage og Machine Head. Sidstnævnte turnerer de i øjeblikket med. 


Hvordan startede Caliban? 

"Vi startede som et skoleband. Vi ville bare lave musik og var omkring 15-16 år, da vi begyndte at spille covernumre. Efter noget tid besluttede vi os for at lave vores egen musik, så vi begyndte at blande musikken med metal og hardcore elementer. Det var i 1998, hvor vores første album kom ud. Så udgav vi 'A small boy and a grey heaven' året efter og siden har vi udgivet et album hvert år."


Hvad synes du er den mest betydningsfulde ændring, siden I startede?

"Vi er blevet mere voksne og modne, så vores sangskrivning er meget bedre nu, end den var før. Vi startede meget kaotisk og blandede så mange dele sammen. Nu er vores numre meget nemmere at lytte til og komme ind i. Ikke så mange dele. De melodiske dele med ren vokal og selvfølgelig produktionen på det nye album er meget bedre end på de tidligere udgivelser. Det er det, der er ændret mest gennem tiden." 


Hvordan har Europa-touren været indtil videre?

"Det er gået meget godt. Vi prøver at nå flere folk. At blive lidt større og.. jeg ved ikke. Vi er meget glade og stolte over at være med på denne tour med Machine Head, 
fordi der er så mange mennesker og det er en god chance for os for at nå flere folk,
da jeg synes at musikken passer godt sammen og vi er på det samme pladeselskab. Det er virkelig godt. Vi har en måned tilbage. Vi er på tour til midten af december og vi startede i oktober. Så vi har været to en halv måned på denne tour nu." 


Hvilke forventninger har du til showet i aften?

"Jeg er meget spændt, da det er min første gang i Danmark nogen sinde. Jeg har aldrig været her på ferie eller til koncerter. Så jeg er meget spændt på, hvad der sker senere. Jeg ved ikke, hvordan danskere reagerer. Jeg er glad, fordi det er første gang og.. det er en virkelig rar by."


Bliver du nervøs før en koncert? 

"Nogen gange er jeg nervøs, men ikke så meget. Ud af f.eks. 20 koncerter er jeg måske nervøs én gang. Det kommer an på, hvem der er der. Hvis jeg kender mange mennesker personligt, såsom venner og familie, så er jeg lidt nervøs. Som da vi spillede til et release show, hvor der var mange venner og folk jeg kendte." 


Så du er ikke nervøs for i aften?

"Nej. Måske senere, men ikke nu." 


Hvilke forskelle har du bemærket blandt publikum i Europa?

"Folk er ret blandede. Der er ikke kun hardcore unger. Der er også metal unger og så er der ret mange piger til koncerterne. Jeg tror, at hele scenen bliver viklet mere ind i hinanden og viser mere tolerance. Det er det, jeg virkelig godt kan lide. Der er nogle yngre unger. Nu-metal unger. Det er altid sjovt at spille."


Jeg har hørt at mosh pitten i Tyskland er lidt vildere end f.eks. i Danmark. Tror ud det bare er i Tyskland eller det er en generel tendens med mere voldsomme mosh pits? 

"Det er en del af hypen, så det bliver større og alle steder laver de cirkel pit og mosh pit. Vi gør det hver gang. Hver gang er der cirkel pit. Jeg ønsker det fra folk, så hver gang siger jeg til dem 'cirkel pit, cirkel pit'. Vi laver også the wall of death. Hvor vi splitter folk, du ved. Vi prøver det hver gang. Nogen gange virker det, andre gange gør det ikke. Vi vil også prøve det i dag, hvis der er nogen folk foran scenen. Vi åbner showet i dag. Nogle gange sker det til shows, at de åbner dørene for sent og så er der ikke særligt mange folk, når vi går på. Hvis der kun er 15-20 mennesker, så laver vi ikke wall of death." 


Hvad synes du er den største forbedring på det nye album?

"Den gode produktion. Det er den bedste produktion, vi har haft. Og som jeg sagde før: sangskrivningen. Den er blevet mere enkel. Ikke så mange dele og flere melodiske dele og ren vokal-dele. De melodiske dele og metal delene er mere tilbage mod rødderne. Mere i retning af noget gammelt." 


Er du nervøs for at miste nogle fans pga. den nye lyd og den mere enkle stil?

"Nej, egentligt ikke. Måske mister vi nogle fans, men vi får nogle nye i stedet. Det er altid det samme. Du udgiver et album og nogle folk kan ikke lide det mere, mens andre kan. Så.. det er en cirkel. Men det bliver større nu. Der kommer flere og flere folk. Vi mister ikke så mange fans mere og får i stedet flere, der kan lide det. Det er ret godt for os.. og .. yeah.."


Hvor ser du Caliban på metalcore scenen i dag?

"Der er stor hype omkring metalcore for øjeblikket. Det er godt for os. Men vi er ikke nykommere, for vi har eksisteret siden 1997-1998. Vi har lavet den her slags musik så længe, så vi har en stor fan base og får hele tiden flere fans til. Så jeg synes, vi står ganske godt på metalcore scenen. Mange folk siger, vi er Europas største metalcore band. Det føles godt at være det. Jeg håber det fortsætter i fremtiden."


Tror du, at Caliban vil forsætte med at spille metalcore?

"Jeg ved det ikke. Det er i fremtiden, så jeg ved det ikke. Jeg tror vi fortsætter sådan her, men nu må vi se, hvad fremtiden bringer."


Hvad betyder hardcore for dig?

"Det er en livsstil. At se på hardcore som at være sig selv og gøre det, du har lyst til at gøre. Når folk fortæller du skal gøre noget.. At tænke selvstændigt. Jeg vil bare nyde mit liv, så jeg har prøvet på ikke at være systemets marionetdukke. Vi er ikke straight edge undtagen Marc - vores guitarist. Vi er tre vegetarer: Marc, Denis og jeg. Vi gør os ikke rigtigt i politik. Mine tekster er ikke politiske. Jeg prædiker ikke vegetar ting."


Hvem inspirerer jer musikalsk?

"Jeg tror, der er mange bands. Marc skriver musikken og jeg skriver teksterne. Jeg tror han er inspireret af mange slags bands, som In Flames, At The Gates eller Kreator. Du er inspireret af mange ting, ikke kun musik. Jeg er inspireret af.. nogle gange er det en bog, jeg har læst. Andre gange er det dårligt humør eller indtryk. Jeg kan godt lide Sigur Ros og Mogwai og Godspeed You Black Emperor. Jeg lytter til meget af den slags musik hjemme, for der kan jeg godt lide at lytte til musik, der ikke er så hårdt. Vi er meget på tour og der er det hele så højt og hurtigt. Jeg kan selvfølgelig godt lide musikken. Jeg kan lide Machine Head. Jeg kan lide mange metal bands, men hjemme lytter jeg mere til den anden slags musik."


Hvad synes du er den største forskel mellem hardcore i Europa og i USA?

"De har flere virkelige hardcore bands, tror jeg. Og scenen virker mere blandet der. Her i Europa er der flere og flere genrer, som hardcore, metal, emo. Det bliver blandet sammen og det viser tolerance. Hardcore har været i længere tid i USA. Der er mere brutalitet i mosh pitten. Kickboxing stil."


Hvilke bands synes du er mest vigtige i Tyskland lige nu?

"Vores gode venner, Heaven Shall Burn. Vi startede på samme tid på Lifeforce Records. Et meget godt tysk band. Og et upcoming band er måske Destiny (hvis andet album blev optaget i Ant Farm Studiet i Århus - Ditte P). De er nye på Lifeforce Records nu. Hvem ellers? Jeg kan også godt lide Maroon, men jeg foretrækker Destiny."


Kunne I overveje at lave endnu et split album?

"Vi planlægger endnu en split med Heaven Shall Burn tidligt næste år. Vi mangler stadig at lave et album for Lifeforce Records og det samme gælder for Heaven Shall Burn. Så vi har snakket om en split. Måske. Nu ser vi. Det kunne være sjovt. Der er syv numre fra os og syv numre fra Heaven Shall Burn, så det er lidt større end den første split."


Hvad er jeres største mål og ambitioner?

"At spille flere shows. At kunne turnere hvornår vi end har lyst. Hele året måske. At ungerne bliver hos os og at samarbejdet med Roadrunner går godt. Så alt går meget godt. Jeg er meget glad for Roadrunner, så jeg håber det omvendte også er tilfældet, men det tror jeg nu det er. Jeg har ikke rigtigt nogen mål. Jeg har bare lyst til at gøre det, vi gør nu."


Har du noget, du vil sige til Clonemetals læsere her til sidst? 

"Tak. Tak for interviewet. Og tak til jer, der støtter os og jeg håber, vi ser mere til hinanden i fremtiden. Tak for alt."


Vokalisten virkede ikke overvældende snakkesaglig og koncentreret - måske på grund af den joint han lige havde røget - men på scenen var han uden tvivl fokuseret og sprængfyldt af energi. Bandet havde ikke megen spilletid, men der var tid til at opfordre til både cirkel pit og wall of death som lovet og jeg er også ret sikker på, at de fik nogle nye fans i løbet af denne aften i Pumpehuset. -ditte pKom med dine kommentar i vores FORUM