clonetalk - cephalic carnage

Læs vores anmeldelse af "Anomalies" HER !!!

Det skøre Relapse band Cephalic Carnage er som bekendt en favorit ikke blot hos Clonemetal staben men også iblandt Clonemetals trofaste brugere, så i anledning af det sublime nye album ”Anomalies” lykkedes det at få aftvunget guitarist Zac Joe et par bevingede ord desangående.

Inden jeg spurgte ind til det nye album, skulle jeg dog lige have et par ting på plads omkring det 20 minutter lange doom nummer der ene og alene udgør den anderledes men suveræne Cephalic Carnage EP ”Halls of Amenti”; en EP der udkom på Willowtip Records. 


Zac : Jeg er af den overbevisning, at doom ideelt set har brug for tid, hvis det for alvor skal sætte sig spor, og der er 2 minutter i et normalt Cephalic Carnage nummer ikke nok, så derfor lavede vi ”Halls of Amenti”. Der kommer forhåbentligt en efterfølger til den EP senere i år, og foreløbigt har denne udgivelse fået arbejdstitlen ”Babylon”. Lyrisk kommer den til at omhandle samfundets og religionernes oprindelse og de begivenheder der har ledt frem til disses nedbrydning på baggrund af menneskets egen dårskab. Vi håber på, at Riddick brødrene (Red: fra det fede band The Soil Bleeds Black, der spiller middelaldermusik), der stod for det specielle cover-artwork og layout på ”Halls of Amenti”, vil arbejde sammen med os igen på ”Babylon”. Vi må se hvad der sker.’


Spændende! Men nu til “Anomalies”. Nu talen alligevel var på cover-artwork, kunne vi jo ligeså godt starte med det fede og skumle cover til det nye album. Zac uddyber.


Zac : ’Coveret er lavet af Relapse Records design guden Orion Landau. Du skulle virkelig se hele layoutet, det er fantastisk! Det er faktisk et ægte billede af en død kvinde fra 20’erne. Hendes mand opbevarede hendes døde krop i huset og tog billeder af hende med biblen og blomster i hænderne. Jeg synes det går godt i spænd med titlen på albummet og med de ting vi har interesseret os for siden bandet blev dannet’.


Spooky! Herefter skulle jeg lige høre lidt om, hvordan musikken egentlig bliver til i et syret band som Cephalic Carnage og om producer Dave Oteros rolle i den henseende?


Zac : ‘Alt materialet var mere eller mindre klar inden vi gik i studiet, men der var er par numre som kun 2 eller 3 af os kendte på forhånd. Det var 1. gang siden "Conforming to Abnormality" at så få sange var et produkt af at jamme i studiet under indspilningen, forstået på den måde at resten af numrene var skrevet af de individuelle bandmedlemmer som færdige sange, som vi så bare øvede op på. Jeg tror det er derfor det nye album fremstår en smule mindre kaotisk. Dave Otero er genial, og som altid bliver han næsten som et regulært medlem af bandet når vi indspiller. Vi elsker at eksperimentere og presse os selv til det yderste, og et sådant arbejdsmiljø er også noget der ansporer Dave og får det bedste frem i ham’.


Det fængende nummer "Dying Will Be The Death of Me" skiller sig lidt ud på det nye album, så jeg var nysgerrig for at høre lidt om tankerne bag denne humoristiske skæring. I det hele taget synes humor at være en vigtig ingrediens i Cephalic Carnages univers? Ikke uventet er Zac enig…


Zac : ‘At have en humoristisk sans burde være noget alle bands var udstyret med efter min mening, men desværre er det som oftest ikke tilfældet. Så vi prøver derfor at opveje for den generelle humorforladthed hos de andre. Betegnelsen ’hydro grind’ fandt vi f.eks. selv på for at komme alle andre i forkøbet inden de forsøgte at putte andre latterlige genrebetegnelser på vores musik, hvilket vi har moret os meget over. Nummeret "Dying Will Be The Death of Me" er vores kommentar til de latterlige proportioner efteraberiet på især metalcore scenen efterhånden har antaget. Vi ville lave lidt grin med det hele men på samme tid vise alle de fjolser hvordan man med lidt anderledes rytmik og en smule galskab alligevel kan få noget interessant ud af alle klicheerne. Nummeret er faktisk sjovt at spille live. Jeg tror at som alle andre overeksponerede trendy musikgenrer vil metalcore falde og også falde hårdt! Du vil så til den tid finde alle Atreyu udgivelserne ved siden af Limp Bizkit, Pretty Boy Floyd og Spin Doctors albummene i 1 $ kasserne i den lokale butik med brugte skiver’.


Ja, det kan man da håbe på! På flere af Cephalic Carnages albums har der været referencer til og lovprisninger af den sjove tobak, hvilket nummeret ”Kill For Weed” på ”Anomalies” er endnu et eksempel på. Derfor måtte jeg, med tanke på bandets form for humor in mente, lige høre hvor alvorligt Cephalic Carnages forhold til hash egentligt er når det kommer til stykket?


Zac : At ryge hash er en stor fritidsbeskæftigelse for os, men ikke noget vi lader vores liv diktere af eller som vi ikke kan styre. I begyndelsen var det en måde at række ud efter vores egen identitet på, men det er efterhånden trådt mere i baggrunden, hvilket sikkert bare er en god ting.’


Ja, der er i hvert fald ikke noget der tyder på at Cephalic Carnage er blevet mindre syrede med årene, selvom hashtågerne måske er knapt så lavthængende som tidligere. Hvordan ser Zac ellers på det generelle klima for ekstrem metal af den mere eksperimenterende slags anno 2005; både i og udenfor Relapse Records?


Zac : ’Et pladeselskab som Willowtip er virkeligt oppe på dupperne. Black Marked Activities er et andet selskab som synes at ville frem i verden, men jeg mener stadig Relapse er det selskab der har de fleste gyldne æg i kurven. Det er en ære at være tilknyttet Relapse og at være i stald med bands som The Dillinger Escape Plan, Soilent Green, Mastodon og Today is the Day. Det kommende Soilent Green album kommer i øvrigt til at knuse alt og alle!’


Det må vi jo så se frem til! Jeg ville også lige høre hvordan Zac ser Cephalic Carnages rolle i det metalliske spektrum, og om hvad der udover musik, sjov tobak og leden ved generisk metalcore inspirerer Cephalic Carnage, når de komponerer musik og tekster?


Zac : ’Jeg synes der er en plads for os at indtage i det overordnede billede, men som vi endnu ikke helt har udfyldt fuldstændig. Jeg er godt klar over at vi sikkert aldrig opnår ret meget mere end kultstatus, men det er også i orden for du kan godt få en sund karriere alligevel og samtidig gøre lige hvad der passer dig rent musikalsk uden pres fra omverdenen. Så længe nogle bands bliver ved med at presse sig selv i nye og udfordrende retninger, så musikken forbliver frisk og interessant, vil der altid være plads i folks hjerter til heavy musik. Jeg tror det er summen af alle vores forskellige interesser og påvirkninger der skaber Cephalic Carnages genreblandende udtryk. Vi er næsten ligeså glade for bøger og film som for musik, og jeg ville elske at blive involveret i at skrive og producere film på et senere tidspunkt.’


Det kunne jo i så fald passende blive en komedie om et hashrygende metalcore band! Nå, Zac får lov til at slutte af med lidt tour-information og en spændende nyhed angående en kommende DVD.


Zac : ‘Vi er på tour i Europa i juni, men på grund af tidsnød kommer vi desværre ikke til Skandinavien, men tjek enten www.relapse.com eller www.CephalicCarnage.net for at finde ud af hvor og hvornår vi spiller tættest på jer. Hvis man kan lide vores albums, vil man blive overrasket over vores live-optræden, for vi er allerbedst i en live-situation. Nu da ”Anomalies” er på markedet vil vi turnere som gale det næste år for at promovere albummet, så forhåbentlig ser vi nogle af jer til vores shows i Europa. I øvrigt er vi ved at arbejde på en live-DVD med en masse optagelser fra forskellige steder i verden og af nogle af de tossede situationer vi roder os selv ud i. Mange tak for interviewet; det sætter vi pris på!’


Lige over, Zac! 
Lidt ærgerligt at Skandinavien åbenbart ikke er inkluderet i tour-planerne, men så må man jo enten tage til Tyskland og opleve fænomenet Cephalic Carnage eller se frem til den omtalte DVD! Skulle man af en eller anden mystisk grund ikke have fået fingrene i ”Anomalies” endnu, er det bare med at komme i omdrejninger! Albummet er i hvert fald efter undertegnedes mening årets foreløbige musikalske højdepunkt, så der er ingen gyldig undskyldning for ikke at få den nye Cephalic Carnage skive hevet hjem til samlingen. Hellere i dag end i morgen! - Byrial


Kom med dine kommentar i vores FORUM