Som man vil kunne regne ud ved at læse undertegnedes anmeldelse af det seneste og suveræne Enslaved album ”Below the Lights”, har denne udgivelse fornyet min interesse i Enslaved, og i den forbindelse synes det passende med et lille interview på Clonemetal med disse Norske progressive vikingemetal veteraner. Via Superion Distribution som er ny distributør af Osmose Productions titler i Danmark, lykkedes det mig at få Ivar fra Enslaved i tale.
Jeg startede med at komplementere Enslaved for ”Below the Lights” og bad derefter Ivar forsøge at forklare den udvikling bandet har gennemgået siden ”Eld”, som var den sidste Enslaved udgivelse jeg lagde ører til :
Ivar : ”Oh ja, der er sket en masse! Der har været nogle line-up ændringer, og Grutle og jeg er de eneste der er tilbage fra den oprindelige line-up og også fra line-uppen der spillede på ”Eld”. Vi har faktisk skiftet trommeslager to gange siden da, og vi er ekstremt tilfredse med Catos trommespil. Du skulle høre os live; vi har aldrig været bedre!”
Men hvad med den rent musikalske udvikling siden de tidlige dage?
Ivar : ”Det har været mere eller mindre… skørt! he..he.. Ser du, vi har opsamlet inspiration og udviklet os ret meget som musikere siden dengang. Udover det indlysende musikalske vanvid vil jeg sige, at vi har gennemgået en naturlig udvikling overordnet set. Alle vore albums har deres egen lyd, men det er stadigvæk tydeligt at høre, at det er Enslaved der spiller.”
Herefter spurgte jeg til både de progressive rock/metal og vikingeinspirationer, jeg synes at høre i Enslaveds musik.
Ivar : “Begge genrer er vigtige for os. Vikingearven er det filosofiske fundament, hvorpå vi bygger alt. Og ja, vi har altid inkorporeret Nordiske/vikingeelementer i musikken, selvom vi er blevet mere personlige i vores musikalske fortolkning af disse elementer i de sidste par år. Og ’prog.’-inspirationerne har været der i hvert fald siden ’Vikingligr Veldi’, som havde nogle tydelige referencer til blandt andre Klaus Schulze (Red. : Solo-artist og medlem af grupper som Ash Ra og Tangerine Dream), og igennem årene er der krøbet flere og flere ’art-rock’ tendenser ind i musikken.”
I så fald, hvad inspirerer dig på dagens musikscene? Føler I jer stadigvæk knyttet til black metal scenen anno 2003, eller er det helt andre bands og musikalske genrer der får jeres kreativitet i gang?
Ivar : ”Jeg føler mig MEGET forbundet med black metal scenen! Vi er i forbindelse med mange bands, og jeg kan lide meget af det de ’klassiske’ bands laver i disse dage. DarkThrone har et fantastisk album ude. Immortal var godt og gik i opløsning, men Abbaths nye materiale er virkelig godt; jeg elsker det! (Red. : Grimfist måske?) Så jeg føler mig tæt knyttet til den del af scenen der har været på banen i et stykke tid, men jeg må indrømme at den nye del af scenen ikke interesserer mig så meget igen. Hvad skete der med originaliteten?”
Jeg gætter på at 70´er bands som f.eks. Camel, Jethro Tull and King Crimson giver ligeså meget næring til jeres kreativitet i disse dage som de traditionelle black metal bands?
Ivar : ”Det er ikke korrekt! Black metal klassikerne, som dem jeg lige nævnte, betyder stadig alt for mig, men du har da ret i, at jeg lytter næsten ligeså meget til 70´ernes musik. Men jeg tjekker da også ny progressiv musik ud, såsom den nye med Anekdoten, og den seneste Karmakanic “Entering the Spectra” er fantastisk!”
Mange af de såkaldte ’post black metal’ bands som Arcturus, Borknagar and Solefald synes at have gennemgået en lignende musikalsk udvikling som Enslaved. Har Enslaved noget til fælles med disse bands?
Ivar : “Faktisk ikke.. he..he... Måske lidt Arcturus til tider, selvom de er mere ‘kabaret’/teatralske end jeg mener vi er, men helt bestemt et fremragende band og nogle fine fyre! Da vi er et 1. generations band, har vi flere forbindelser til de mere ortodokse black metal bands som Immortal (RIP), DarkThrone, Satyricon ect. Mange af de nyere ’post black’ bands er for selvhøjtidelige og ’arty-farty’ til vores smag.”
Titlen “Below the Lights” i kombination med det fede cover-artwork synes at lege med forestillingen om en underjordisk verden, som lyset aldrig når og som er beboet af dæmoniske personager. Hvem designede artworket og hvorledes relaterer det til albummets titel og tekster?
Ivar : “Vi har en ven, Truls Espedahl, som vi lærte at kende gennem Dirge Reps bror. Vi så hans værker og med det samme besluttede vi at arbejde sammen med denne fyr. Coveret til ”Below the Lights” var Truls´ fortolkning af sangene, teksterne og atmosfæren i musikken. Vi brugte nogle dage til at tale om sangene og vores ideer, og han kom så tilbage med sin udlægning i form af cover-artworket.”
Vær så venlig at uddybe det lyriske tema på “Below the Light”, da der ikke følger tekster med til mit promo-eksemplar. Jeg fornemmer der løber en slags løs, konceptuel rød tråd gennem teksterne?
Ivar : “Netop, der er intet konkret koncept for albummet som sådan, men nærmere en rød tråd der binder det hele sammen. Titlen og cover-artworket beskriver en fælles farve, tone og følelse som gennemsyrer alle sangene. De kredser alle så at sige om skjulte underverdener, men portrætteret meget forskelligt fra sang til sang.”
Albummets mest monumentale skæring er “The Crossing”, og nummerets komplekse struktur fik mig til at tænke på Opeth. Starten på nummeret “Queen of the Night” gav mig yderligere mindelser om det nye Opeth album “Damnation”. Inspirerer et band som Opeth jer, og kunne man forestille sig at I engang ville indspille et album kun med afdæmpet prog. rock materiale ligesom Opeths ”Damnation”?
Ivar : “Jeg tror ikke inspirationen er kommet fra Opeths musik, det har mere været noget med at være inspireret af hvad bandet står for. Jeg er vild med deres musik, men vi er på forskellige planeter med hensyn til den musik vi spiller. De spiller death metal, mens vi er mere black metalliske; de har en melodisk/akustisk indgangsvinkel til musikken, mens vi er mere psykedeliske og riff-orienterede. Mig og Arve Isdal arbejder for øjeblikket på at stykke et mere prog.-orienteret album sammen som skal udgives engang i 2004. Det vil dog blive under et andet navn end Enslaved, da vi kun er to fra dette band. Jeg tror det er vejen frem. Nu kan jeg gå linen helt ud med de progressive elementer og putte dem på et separat album. Hvilket er en god ting, fordi mens jeg nu på samme tid har arbejdet på både det ’afdæmpede’ album og på det kommende Enslaved album, er det blevet klart hvad essensen af Enslaved egentlig er. Jeg synes Opeth gjorde det fantastisk godt med de to tvillinge-albums, men det ville ikke virke for Enslaved. Den rene progressive tilgangsvinkel er ikke noget vi helhjertet ville kunne have arbejdet med som et band. Vi vil hellere fortsætte som et anderledes black metal band.”
Men hvor er Enslaved så på vej hen rent musikalsk efter “Below the Lights”?
Ivar : “Jeg arbejder på det kommende materiale lige nu, men det er stadig noget jeg hellere vil holde for mig selv. At sætte ord på ville ødelægge magien.”
Men vil I blive mere og mere progressive for hvert album, eller er der en grænse for hvor eksperimenterende og progressivt I vil lade Enslaved blive?
Ivar : “Der er ingen grænser for Enslaveds progression, da vi er meget ambitiøse og ret fucked up i vores hoveder. På den anden side er det umuligt at sige i hvilken retning vi vil bevæge os i fremtiden. Måske ender vi op som et retro black necro thrash band? Det er ikke godt at vide. Den eneste garanti jeg kan hoste op med er, at vi aldrig vil gå efter Göteborg lyden. he..he..”
Slutteligt stillede jeg Ivar det obligatoriske spørgsmål om hvorvidt materialet på “Below the Lights” ville blive gjort til genstand for en tour, og i bekræftende fald om denne tour for en gangs skyld ville tilgodese lille Danmark.
Ivar : ”Vi spiller koncerter i Norge i resten af 2003. Derefter er der planlagt en lille Europæisk tour i Januar. Danmark? Jeg ved det ikke, men jeg tvivler. Ingen ekstreme bands synes at spille der… Derefter festivaler i Europa og Norge, hvorefter det er tid at returnere til Staterne, hvor ”Below the Lights” touren oprindelig startede.”
Den gode Ivar havde tydeligvis intet hørt om den Enslaved/Carpathian Forest/1349 koncert som ellers var linet op på Stengade 30 den 10. Oktober; en koncert der jo også skuffende men forudsigeligt endte med at blive aflyst…
Oh well, livet er hårdt og uretfærdigt… Heldigvis er ”Below the Lights” sin titel til trods et af årets musikalske lyspunkter. Tjek det ud…
På falderebet en tak til Sigtyr fra Superion Distribution for at stable kontakten til Ivar på benene. -byrial
Kom med dine kommentar i vores FORUM |