Interview : Illdisposed

Med et nyt udspil på trapperne fra danske Illdisposed, fik Clonemetal.dk subwoofer-kongen Bo Summer i røret til en snak om "The Prestige" og livets gang i Illdisposed generelt.

Clone : Pressematerialet til det nye album beskriver det som en tilbagevendende til lyden fra midt-90'erne. Hvordan vil du selv beskrive stilen på "The Prestige" hørt i forhold til de seneste par udspil fra jeres side?

Bo : Tja, først og fremmest så er vi sluppet af med al den electronica, som de to albums på Roadrunner var syltet ind i, det var pisse irriterende at spille live, så vi har på "The Prestige" været klar på at finde frem til de basale ting igen. Simpelt bord/stol musik vil jeg kalde det, ganske almindeligt death metal som går lige ud af vejen uden så meget pis. Der skal sgu nok være en del unge folk som er hoppet på efter vores tur på Roadrunner, som kommer til at brække sig over os nu. Især i Tyskland er vi boomet en del på "Vindication" og "Burn Me Wicked". Vi laver nærmest kun headliner shows dernede, selv i en eller anden østtyske lorteby samler vi nemt 300 mennesker, så det bliver sgu spændende at se reaktionerne på de nye numre.

Clone : Fortæl lidt om bruddet med Roadrunner, hvorfor gik samarbejdet ikke mere?

Bo : Fordi deres chef i Holland ikke gad os mere, da han ikke mente vi havde solgt en skid. Vi vidste allerede efter det første album at de ikke ville bruge optionen på flere skiver med os. I forhold til salgstal så syntes vi sgu det kørte fint, faktisk rykker de to album stadig fint på hylderne. Men 4000 solgte i Holland var åbenbart ikke nok for Roadrunner cheferne, også vores modvilje mod al deres touring shit satte os sikkert også af i forholdet. Når man signer med Roadrunner skriver man under på en 'touring commitment', men det er fandme ikke et liv der er værd at leve. Jeg fandt allerede efter vores første album tilbage i 1993 ud af at jeg ikke gad sumpe rundt i en bus i 3 måneder i en eller anden beskidt afkrog af Europa. Nej fandme nej, jeg har øvet to gange eller sådan noget med bandet siden udgivelsen af "Submit", så det der med at bumse den rundt som musiker, det gider jeg overhovedet ikke.

Clone : I endte med at signe med tyske AFM, hvorfor lige dem ?

Bo : Da det stod klart for os at Roadrunner ikke gad os mere, skrev Jakob Batten rundt til ti af de mest kendte metalselskaber. 8 ud af de 10 selskaber var klar til at lave en deal med os, dog ville et label som Century Media ikke kendes ved Illdisposed. Men mens vi kiggede på mulighederne med de positive tilbagemeldinger, blev vi ringet op af AFM Records, som tilbød os en helvedes masse penge i forbindelse med indspilningerne af et nyt album. Så vi slog sgu hurtigt til der. Udover det med pengene så er det sgu da også lidt fedt at være det eneste death metal band på et selskab fyldt med tysk helterock, der er nok ingen tvivl om at de har scoret kassen på et navn som UDO, så det nyder vi sgu gerne godt af. AFM har i hvert fald promoveret albummet på fedeste vis i de store magasiner med helsiders reklamer og plads på promotion CDener, npget Roadrunner aldrig har kunnet finde ud af. I forhold til det amerikanske marked så har vi nu fået muligheden for at komme ud igennem Candlelight Records. Ikke siden "Somethings Rotten..." har vi haft en release i USA, det føles rigtigt fedt at få "The Prestige" ud derover også.

Clone : Udefra set virker det til, at det er dig og Batten som sidder ved styrepinden i Illdisposed, stemmer det billede overens med virkeligheden? Fortæl også lidt om hvordan Illdisposed fungere som band, hvordan er den kreative proces opbygget i bandet?

Bo : På de sidste par albums har Jakob Batten skrevet al musikken, jeg fungere i den forbindelse som hans værste kritikere, hvilket han sikkert syntes er pisse irriterende. På det nye album har jeg nok været skyld i at det der svarer til et helt album er skåret væk i arbejdet med materialet. Som altid har jeg stået for alle tekster og titler, de er så hjernedøde at jeg ikke vil forslå nogen at kaste sig ud i en større analyse af dem. Selve indspilningerne foregik meget opdelt; Thomas tager selv i studiet og smider trommerne ind, det samme gør jeg når al musikken er indspillet. Jeg gider fandme ikke de lange dage i studiet sammen med hele bandet, det kan selvfølgeligt være hyggeligt nok med lidt hygge og sprut under indspilningerne, men så kommer jeg gerne på besøg mens de andre arbejder. Selv indspiller jeg sammen med Ziggy i hans studie, det er meget hyggeligere på den måde og han ved hvordan jeg vil have det til at lyde og foregå. Mixning af "The Prestige" lavede Batten og jeg i Sverige sammen med Frederik Nordström og hans lærling, det vil sige at det nok var lærlingen der arbejdede mest. Frederik brugte tiden på at kigge på Batten og jeg, mens vi blev mere og mere fulde og dumme. Han syntes vi var pisse åndsvage og death metal det gider han fandme ikke, kunne man godt mærke, så al det fis med store værker indenfor genren som han har været indover, giver jeg sgu ikke meget for. Det var lærlingen der fik lov at arbejde og hva' fanden, når først ét nummer var klaret blev hele lortet jo bare kopieret ud på alle numre igennem Pro Tools. Men tilbage til spørgsmålet så er det sgu Jacob Battens fortjeneste at der stadigvæk er noget der hedder Illdisposed, da det er ham som står for det meste i bandet. Jeg gider sgu ikke rigtigt, for mig er det sgu en hobby på niveau med serie 6 fodbold, jeg er fandme ikke musikere, det er på ingen måder en livsstil for mig.

Clone : I har igennem tiderne været haft en del udskiftninger i bandet, hvordan holder man sammen på et band på trods af de mange udskiftninger.

Bo : Som sagt må vi give Batten æren for at Illdisposed stadig kan bestå som band. Men ellers vil jeg sige at de udskiftninger vi har haft har været nødvendige for at bandet har kunne køre videre. I forhold til trommeslagere, så er de fandme alle sammen totalt mærkelige, så det har sgu givet noget bøvl undervejs. Martin Thim mistede vi fordi han fik et eller andet semi-vigtige lederjob, så nu leger han kun musikere et par gange om året i Exmortem, ham om det. Hele balladen omkring Bak var også meget nødvendigt, da vi på det tidspunkt var kørt totalt døde og trætte i det hele, men jeg snakker da af og til med ham, når jeg render ind i ham på skolen, hvor vi begge har børn der går. Ellers syntes jeg at vi på nuværende tidspunkt har en line-up som det kører godt for, også selvom vi må trækkes med en bassist som Jonas Kloge, der virkeligt gør alt for at leve op til sit navn. Sidst de øvede påstod han pludseligt at han ikke kendte nummeret "Submit", til trods for at vi nok har spillet det nummer 100 gange live med Kloge som bassist, men hva' fanden manden er jo murer, så hvad kan man forvente !?

Clone : Hvor henter du din musikalske inspiration henne nu om stunder?, dyrker du overhovedet metal musik udover Illdisposed?

Bo : Det er sgu meget forskelligt, men hvis det skal være metal så blive det mest til black metal eller et eller andet progressivt. Jeg kender fandme dårligt nok hvad bandene hedder, men jeg dyrker sgu en del Dimmu Borgir, også gerne de nye ting, selvom det jo er ren pop. Satyricon er også fede, men de er jo også på Roadrunner, så det er pisse nemt for folk at elske dem lige pludseligt.

Clone : Fortæl her til sidst lidt om hvad fremtiden bringer for Illdisposed på kort sigt, fortæl også om der er nogle mål ude i fremtiden som I godt kunne tænke jer at opnå som band.

Bo : Først og fremmest skal vi spille et par koncerter her i Danmark i forbindelse med releasen selvfølgeligt. Ellers drager vi på Danish Dynamite 2008 touren i Europa sammen med Urkraft og The Burning. Vi skal fandme også til Rusland og spille for første gang, om det bliver fedt kan man jo godt tvivle på, men så har man prøvet det. Nu er det så pissesmart med award shows i det her land, så skulle vi vinde noget en dag kunne det være fedt med sådan en lifetime achievement award ... haha ... Jeg læste en tysk kommentar til Illdisposed her den anden dag, som jeg syntes var vildt fed; han skrev at Illdisposed var death metals svar på Schalke 04 ... vi var med i Champions League, men vi kom aldrig længere end til kvartfinalen ... det syntes jeg sgu er en sammenligning der holder vand!

-and

Anmeldelsen af "The Prestige" kommer online på Clonemetal.dk i den kommende uge.

Besøg Illdisposeds Myspace.com site HER.