clonetalk : katatonia

Interview med forsanger Jonas Renkse 

 

 

Jonas fortæller at "Last Fair Deal Gone Down" er resultatet af en musikalsk udvikling i retning af et mere diffust og varieret udtryk. Bandet begyndte på 98 albummet "Discouraged Ones" at benytte "clean" vokaler i stedet for den gængse growlen. Et opgør med den unge/vilde udgave af Katatonia og startskuddet til en modningsproces for svenskerne.

"Last Fair..." er inspireret af den musik som medlemmerne selv har dyrket de senere år. Her dukker ikke overraskende navne som Tool , A Perfect Circle og The Cure op. Med hensyn til den amerikanske Nu-Metal, så har Jonas mest tilovers for Deftones, ellers er det ikke en genre han gør i. Men syntes dog at Nu-Metallet engang imellem generer nogle OK ideer og riffs. 

Katatonia har meget at takke deres nye pladeselskab Peaceville for. De kan i høj grad mærke at der er kommet betydeligt mere medieinteresse for bandet og dets virke. Dog ikke i hjemlandet Sverige, hvor heavyfolket hellere vil junke Hammerfall og Hellacopters. Til gengæld har Katatonia fået rigtig god respons fra især Italien og USA.

www.katatonia.com er en af de mest gennemførte band hjemmesider på nettet. Jonas forklarer at det er en amerikansk fan, som er webmaster på siden. Vedkommende havde tidligere en fansite om Katatonia, men bandet fandt hans side så fed, at de tilbød amerikaneren at kører den officielle hjemmeside.

Iøvrigt er Jonas meget ked af at "Last Fair..." er lækket til Napster inden pladen overhovedet kan købes i butikkerne. Han kan godt acceptere at folk henter deres ældre ting ned fra nettet, men han har det ikke godt med Napster, så længe det er det eneste man kan få materialet. 

Jonas har svært ved at sætte en genre på Katatonia, men ordene rock og goth bliver i hvert fald brugt jævnligt. Heavy Metal er det i hvert fald ikke. Et begreb som Jonas overhovedet ikke længere kan bruge til noget. Han tror og håber på at bandet står overfor et bredere gennembrud. Hele den europæiske gothscene med navne som Lacuna Coil og The Gathering syntes på vej mod hitlisterne, så i denne bølge bør også Katatonia være at finde.

Om Eurogoth bliver efterfølger til den noget udtjente Nu-Metal, ligesom Grungen knuste Heavy Metal tilbage i start 90´erne er nok for tidligt at sige noget om. Men en ting er sikkert Katatonia har med "Last Fair..." placeret sig selv som et af de så absolut førende rock/metal navne i Europa. -and