Interview : Katatonia
Læs også vores anmeldelse af "Night Is The New Day" HER

I anledning af Katatonia´s release på ”Night is the New Day”, fik Clonemetal.dk en lille snak med sanger Jonas Renkse. Her er udfaldet.

Clone: Efter at have lavet musik i over 15 år, er Katatonia stadig stærkt relevante indenfor stilen. Hvordan tror du i har opnået, stadig at have så stor anseelse efter så mange år?

Renkse: Godt spørgsmål. Selvom det kommer til at lyde ret klichéramt, så føler jeg vi stadig er sultne og interesserede i at vokse som sangskrivere og musikanter. Ingenting kan slå følelsen af at få en ny sang op at køre, uden helt at vide hvor den vil bevæge sig hen.

Clone: I har netop udsendt Jeres nye album, ”Night is the New Day”. Udtrykket er mørkt og sørgende som altid, men er der efterhånden gemt lidt lys et sted i skyggerne?

Renkse: Altså, udtrykket er bygget op omkring både mørke og lys. Jeg har lært at melankolsk musik lyder bedst hvis der er en smule lys flettet ind. Du bliver nødt til at få en fornemmelse af, hvad det er der mangler.

Clone: Det er tre år siden ”The Great Cold Distance” udkom. Fortæl mig lidt om skabelsesprocessen af den nye plade.

Renkse: Af forskellige grunde, var det svært at komme i gang med at skrive, men da vi endelig havde et par sange på bordet, var der en stor kollektiv følelse af bare at løsne op og gå ind i projektet. Jeg husker tydeligt den glæde der var, da vi besluttede os for endelig at lave pladen, for beslutningen var lang undervejs.

Clone: Som altid er den følelsesmæssige tone utrolig intens og nærværende. På hvilke måder bliver du selv rørt af den nye plade?

Renkse: Altså, for det første ligger der en stor lettelse, af at have færdiggjort det sværeste album i vores karriere. Udover det er jeg bare utrolig glad for måden sangene kom ud på. Jeg ved der er en masse tunge følelser på pladen, men dem har jeg ikke lyst til at kigge nærmere på endnu. Jeg bliver nødt til at vente. Teksterne er meget personlige. Desuden synger jeg dem nok på en lidt anden måde end tidligere, men det kan nu godt være det kun er mig der kan høre det.

Clone: Den første single fra ”Night...” er ”Day and then the Shade”. Hvad fik Jer til at vælge det track, og hvilke sange ser du som potentielt fremtidigie singler?

Renkse: Egentlig spillede vi bare pladen for en masse venner og familie, og hørte deres meninger. Langt de fleste syntes ”Day and then the Shade” var oplagt singlevalg, så den tog vi. Mit andetvalg ville være ”The Longest Year”, men nu må vi se om det bliver sådan i sidste ende.

Clone: Hvordan var studie-oplevelsen denne gang? Var det anderledes i forhold til tidligere indspilninger?

Renkse: Ja, det var meget anderledes. Vi brugte et meget lille studie denne gang, helt uden de distraheringer vi er vant til. Ingen rum til TV eller computerspil, og intet køkken. Ikke engang et toilet. Så vi var ligesom tvungne til kun at fokusere på musikken og intet andet.

Clone: Dine tekster har altid været hudløst åbenhjertige og personlige. Har det nogensinde været svært for dig, at åbne dig så meget overfor et publikum?

Renkse: Nej, det er ikke svært, for jeg håber og tror da, folk der betaler for at se os, har i hvert fald en smule til fælles med os og vores personlige historier. De ved hvad jeg synger om, og kan bøje de tanker, så de passer ind i deres egne liv og følelser. Så nej, det er helt naturligt egentlig. Hvis jeg til gengæld skulle synge til en koncert uden Katatonia-fans, ville situationen være anderledes... Jeg ville nok kaste op.

Clone: Får du inspiration fra andre ting, end de personlige kampe?

Renkse: Altså, mest den personlige del, men gode film og bøger er altid kilder til inspiration. Jeg elsker også forladte steder, tunneller, undergrundsystemer o.s.v. Alt det har altid været en stor inspiration, men det er nok ikke så nemt at gennemskue, hvis man bare sætter sig og læser mine tekster.

Clone: I startede ud som et death / doom-foretagende, men har rykket Jer milevidt siden da. Efter al den tid, kan i så stadig relatere til Jeres fortid?

Renkse: Ja, for på en måde har vores fortid gjort os til hvad vi er i dag. Selvfølgelig er det ret anderledes fra hvad vi laver nu. Meget af det er ret naivt, men stadig smukt på sin egen facon. Altså, det har stadig stor værdi for mig, den dag i dag.

Clone: Hvad har været det største moment for Katatonia indtil videre?

Renkse: Den er svær. Der har været massevis af store øjeblikke. At spille live i Mexico City, var et af dem, og var helt overvældende.

-dennis