Krisiun, denne Brasilianske dødspatrulje af en ekstremmetalliske power-trio, har i snart lang tid bejlet til titlen som verdens mest brutale musikalske vanskabning, og derfor synes det kun naturligt at Clonemetal i forbindelsen med udgivelsen af Krisiuns seneste frontalangreb på sanserne, ”Works of Carnage”, skulle forsøge at aftvinge ”The Boys from Brazil” nogle svar på et par påtrængende spørgsmål. Guitarist Moyses Kolesne stillede sig beredvilligt til rådighed.
Sammenligner man Krisiuns debut mini-udgivelse "Unmerciful Order" med "Works of Carnage" er der tydeligvis sket meget både på det musikalske og produktionsmæssige plan, og jeg bad indledningsvis Moyses beskrive den udvikling Krisiun har været igennem som band siden den primitive begyndelse.
Moyses : ”Konstant turnevirksomhed og mere og mere studieerfaring har lært os meget og udviklet os som band og som musikere, men også vores store passion for musikken har hjulpet. Det faktum at vi aldrig gav op, men ufortrødent fortsatte med vores mål for øje; nemlig at dedikere os selv 100 % til brutal og ekstrem musik for at kunne levere et unikt produkt til metalhovederne. Så rent faktisk er den største forandring i forhold til de gamle dage, at vi er blevet ældre og har bedre support, men undergrundsfølelsen er stadig tilstede.”
Selv prominente folk som bl.a. Erik Rutan fra Hate Eternal og Karl Sanders fra Nile har ved flere lejligheder hyldet Krisiun som et af deres yndlingsbands indenfor den ekstreme metal, og jeg spurgte derfor Moyses hvad en sådan udtalt næsegrus beundring fra nogle af scenens sværvægtere betød for bandet?
Moyses : ”Vi forguder også Hate Eternal og Nile, men da vi eksisterede før disse bands, tror jeg de respekterer at vi, ligesom dem selv, har vores helt egen originale tilgang til genren; vi efteraber ikke andre bands udtryk. Måske synes nogle få stupide individer, der ikke er tilstrækkeligt inde i death metal genren, at alle bands lyder som Morbid Angel eller Cannibal Corpse, men den opmærksomme lytter vil forstå, at Krisiun leverer noget nyt til genren.”
I lyset af andre Brasiliansk bands som f.eks. Abhorrence and Rebaelliun, der er skudt op i kølvandet på Krisiun, spurgte jeg Moyses om hans syn på disse bands og om han følte Krisiun var en slags bannerfører for Brasiliansk metal musik ligesom Sepultura var det i 90´erne?
Moyses : ”Ja, da vi startede eksisterede ingen af disse bands, de materialiserede sig ligesom bare, i takt med at vi fik international anerkendelse, og mange af de Brasilianske bands ender op med at lyde meget ens. Nogle af disse bands er meget talentfulde, men de imiterer alt for ofte Krisiuns spillestil, hvilket ikke er god for dem. Folk vil derfor altid sammenligne disse bands med os, så jeg håber de vil bruge deres talenter til at skabe deres egen, selvstændige lyd i fremtiden, så den Brasilianske metalscene bliver endnu bedre.”
Det forrige Krisiun album “Ageless Venomous” var i mine ører beskæmmet af en alt for syntetisk og steril trommeproduktion, men med hjælp fra producer Pierre Rémillard har bandet på ”Works of Carnage” fået en naturlig og tæt på perfekt produktion. Jeg bad Moyses uddybe og samtidig kommentere oplevelsen af at samarbejde med Pierre.
Moyses : ”Pierre arbejdede netop på at give Krisiun en naturlig lyd, og det er derfor ”Works of Carnage” har fået et råt og tungt udtryk. Jeg kan faktisk lide produktionen på alle vores albums, specielt fordi de er så forskellige fra hinanden. Vi producerede ”Ageless Venomous” selv, og måske var vi så fokuserede på at spille musikken, at vi rent produktionsmæssigt kludrede lidt i det. Lyden på alle vores albums er tung som bare fanden, bortset lige fra ”Ageless Venomous”, hvor vi forsøgte med en lidt anderledes produktion. Nogle kunne lide det, andre kunne ikke; man kan ikke altid tilfredsstille alle på én gang.”
På de to foregående albums benyttede Krisiun den i Danmark boende kunstner Joe Petagno til cover-artworket, mens coveret til ”Works of Carnage” er lavet af Jacek Wisniewski. Petagnos let genkendelige og unikke stil syntes at passe perfekt til Krisiun, så det var oplagt at spørge, hvorfor Krisiun havde valgt at benytte Wisniewski til det nye album i stedet for?
Moyses : ”Petagno var desværre ikke disponibel på daværende tidspunkt, så vi endte op med Jacek i stedet for, og han gjorde et godt stykke arbejde med coveret til ”Works of Carnage”. Jeg ved ikke med hensyn til fremtiden, men jeg tror vi enten vil benytte Petagno eller Wisniewski igen, da de begge er fandens dæmoniske og fantastiske kunstnere.”
Det er efterhånden et velkendt faktum, at Krisiun fra dag 1 har bestået af 3 brødre, og derfor var det naturligt at spørge, om ikke den nærmest umenneskelige tightness, det forknytte fokus og den følelse af velolieret musikalsk dræbermaskine Krisiun som oftest vækker i lytteren har noget at gøre med netop disse familiebånd bandmedlemmerne imellem?
Moyses : ”Jo, at være brødre hjælper også med at holde bandet sammen trods modgang af enhver slags, og du har ret i, at vores fokus og tightness for en store dels vedkommende stammer fra vores tætte forhold. Vi slås ikke indbyrdes mere som da vi var yngre; nu har vi normale problemer som alle andre bands, men vi holder sammen og har ikke de samme problemer med hovmod og negative følelser bandmedlemmerne imellem som mange andre bands kæmper med.”
Da det næsten synes umuligt for Krisiun at blive ret meget mere brutale end tilfældet er på ”Works of Carnage”, spurgte jeg derfor Moyses om hvordan Krisiun have tænkt sig forny sig i fremtiden, og om de i lighed med deres landsmænd i Sepultura kunne tænkes at benytte f.eks. etniske elementer i deres musik som et ekstra krydderi til deres i forvejen voldsomme udtryk.
Moyses : ”Vi vil blive ved med af udvikle vores stil, og vi vil sikkert lære nogle nye musikalske tilgangsvinkler som vi vil benytte os af i vores musik. Personligt har jeg lært meget fra jazz kunstnere som John Coltrane og Sonny Rollins, som jeg vil forsøge inkorporere i Krisiuns speedede og aggressive lydbillede, så der vil ske nye tiltag på næste album. Vi vil dog ikke indarbejde etniske elementer i vores musik, men i stedet mere moderne indslag.”
Som sig hører og bør, måtte jeg afslutningsvis selvfølgelig høre, om Krisiun har lille Danmark i tankerne i forbindelse med turneaktiviteterne omkring ”Works of Carnage”.
Moyses : ”Vi er stadig ved at tilrettelægge den kommende Europa tour, så jeg kan ikke give dig nogen entydigt svar lige nu, men vi vil meget gerne spille i Danmark. Vi har ikke tidligere spillet i Danmark, så vi venter på muligheden for at komme og give jer vores blod og et fedt show derovre. Vi takker jer for jeres support, som vi virkelig værdsætter. Hil Danmark, og vi håber at se jer i den nærmeste fremtid!”
Siden dette interview er der på rygtebasis tale om en mulig Mayhem/Decapitated/Krisiun Europa tour, og skulle denne ultimative våde drøm af en tour materialisere sig og mod forventning rent faktisk indeholde en eller måske to Danske datoer, er det bare om at holde sig til! Efter sigende skulle Krisiun nemlig også live være en helt fantastisk og intens oplevelse. Indtil da skulle ”Works of Carnage” dog være mere end nok til at tilfredsstille selv den meste brutalitetshungrende death metal fanatiker. At bandet så jf. dette interview samtidigt fremstår som 100 % dedikerede, troværdige og ægte, gør kun bandet det mere beundringsværdigt. -byrial
Kom med dine kommentar i vores FORUM |