clonetalk - soulfly

interview med Max Cavalera 

 

På en varm og solbeskinnet onsdag eftermiddag mødte jeg Max fra Soulfly på det fashionable Hotel Scandic i hjertet af København. Nærmere introduktion skulle vel være overflødig, men skulle det have sneget sig uden om nogens opmærksomhed, så er der her tale om manden, der var en af hoveddrivkræfterne bag skiver som "Beneath The Remains", "Arise", "Chaos A.D.", "Roots" og skiverne "Soulfly" og "Primitive" med den nye stamme Soulfly, som blev skabt efter bruddet med Sepultura. Alle disse mesterværker har sat deres præg på hvilken retning metallet skulle bevæge sig i op igennem 90'erne og ind i det nye årtusinde.

Den afslappede og snaksalige Max fortæller først om den igangværende Europa-tour. "Touren er gået godt, folk har været cool og vi har været et par nye steder denne gang. Bl.a. San Marino og Rimini, hvilket er fedt at prøve, man møder nye mennesker og ikke mindst nye fans".

"Vi har turneret lige siden "Primitive" udkom for ca. 1 år siden, først Europa og så i Staterne med Pantera og Morbid Angel. Nu er vi igen i Europa inklusiv Skandinavien. Denne gang har vi en længere setlist. Efter denne tour skal vi have et velfortjent pause og så arbejde på den nye plade."

Ny plade, det lyder fedt!
"Ja, altså der er ikke noget færdigt endnu, men vi har et par idéer vi arbejder udfra. Det bliver nok på en måde en naturlig udvikling af de 2 foregående skiver, men blandet med lidt af det gamle thrash a la "Arise" og "Chaos A.D", men også udforske nye områder. Sådan lidt i begge retninger. Nyt og gammelt, he he. Den kommer nok i begyndelsen af næste år".

Så ikke noget nyt i aften?
"Nej, men til gengæld bliver der plads til lidt gammelt i form af bl.a. "Roots" og "Arise" og også lidt Nailbomb". 

Du virker opsat på at kæmpe for de ting du tror på, især at udtrykke din vrede/frustration imod bestemte emner?
"Ja, jeg voksede op med en masse forskellige bands, og begyndte at høre en masse Hardcore og Punk eksemplevis Dead Kennedys, som jo har en masse budskaber. I Sepultura begyndte vi at skrive om lignende ting i stedet for de almindelige Horror/Blackmetal-temaer. Så det at jeg begyndte at lytte til Punk er den største årsag til denne drejning i teksterne. Den store omvæltning kom med "Chaos A.D" og jeg synes at det er bedre at gøre den slags, når der er folk der lytter til hvad man har at fortælle, i stedet for at synge om motorcykler og piger ... he he. Det gælder om at åbne folks øjne!".

Du virker ekstremt dedikeret til det du laver.
"I'd like to think so"! Max smiler skævt og øjnene lyser op. Det er tydeligt at mærke at det at spille musik er hans hjertesag. "Jeg elsker musik. Det er lidt ligesom med en fodboldspiller, han elsker sin fodbold".

Det har stået på en del år efterhånden. Hvad motiverer dig til at blive ved?
Jeg synes stadig det er fedt at lave plader og komme på tour. Fansene er helt klart en stor faktor. Venner og familie, og selvfølgelig selve musikken. Jeg har været forelsket i musik i mange år efterhånden". 

Er der et specielt koncept omkring Soulfly?
"Ikke rigtig. Jeg kan godt lide at tænke på det som et åbent band, som betyder noget for mig, men måske noget andet for andre. Det samme med musikken og teksterne. Jeg udtrykker nogle meninger, men ikke sådan diktator-agtigt, så må folk tager stilling til tingene og det er fint nok hvis det ikke bliver accepteret. Det er nærmest demokratisk musik".

Det jeg tænkte på er at der er en masse gæster på begge skiver.
"Faktisk er det ikke en ny idé. Det gjorde vi også i Sepultura og Nailbomb. Vi havde 3 trommeslagere i Nailbomb på Dynamo Festivalen et år. Så når folk ser Corey (Slipknot) og Tom Araya (Slayer) på coveret tænker de nok at det er noget nyt. Jeg kan godt lide at være en lidt anderledes musiker. En slags psyko-Paul Simon-of metal. Noget i den stil, prøve noget nyt, opleve noget nyt hele tiden."

Hvordan fungerer det så live?
"Ja, det er en lidt speciel setlist vi har her i Europa. De folk der er til det hårde stuff, bliver i hvert fald glade. Det er ikke kun Soulflyfans der kommer, men nærmest Maxfans, så vi spiller lidt af det gamle også. Sange der også betyder meget for mig. En ret komplet setlist".

Hvad synes du selv om de 2 skiver?
"Soulfly" er nok den mest varierede af de 2, den er lang. Jeg kan ikke selv høre den hele på en gang, "Primitive er mere simpel".

"Son Song" er tydeligvis en meget personlig sang, men også et noget utraditionelt samarbejde med Sean Lennon?
"Ja, jeg mødte Sean i Australien, hvor vi delte tourbus. Underligt nok, for der var masser af andre bands som Korn og Marilyn Manson, så hvorfor ville en promoter sætte Soulfly og Sean Lennon i samme bus. Men sådan var det, så jeg betragter det som skæbnen der ville det. Det skulle ske".

Jeres livealbum indeholder optagelser fra Roskilde 98.
"Ja, det er kanon optagelser, virkelig gode. Det var en god dag, vi spillede godt, så da vi fik båndet fra DR, var der ingen tvivl. Jeg har altid ville lave en liveskive på den måde, uden overdubs. Jeg hader overdubs. Så næsten uanset lyden ville vi ikke pille ved det, men vi var heldige at få et godt show med god lyd. Det er nærmest en bootleg med god lyd."

Med disse ord slutter min lille snak med den store mester med det uglede hår. Efter at Max havde svinget kuglepennen over mine medbragte skiver, forlod jeg hotellet med en god pose forventning til aftenens koncert. -bo

Kom med dine kommentar i vores FORUM