absu - abzu clonepop
Karakter Udgivet Genre/Stil Selskab Producer
CCCCC 10.10.11 Black Metal/Thrash Candlelight --
 

Så er amerikanske Absu tilbage med endnu et brag af en plade. Og hold nu tungen lige i munden. Absus comeback plade fra 2009 hed ”Absu”, den her anmeldte skive hedder ”Abzu” og for, at det ikke skal være løgn, har bandet annonceret, at næste plade i rækken skal hedde ”Apsu”. Måske lidt forvirrende for udenforstående, men konceptet passer perfekt ind i bandets okkulte univers. Absus mastermind Proscriptor McGovern (trommer/vokal/mellotron) er eneste tilbageværende medlem fra forrige album. Heldigvis gør de to nye medlemmer Ezezu (bas/vokal) og Vis Crom (guitar) det begge glimrende både som musikere og sangskrivere. Så frygt ej, Absu leverer stadigvæk teknisk black metal blandet med dyster thrash og progressive elementer. Og drengene gør det overbevisende!

Skivens spilletid er kun 36 minutter, men de er til gengæld yderst intense. Specielt pladens fem første numre deler soniske øretæver ud. Numrene glider hurtigt over i hinanden, og kompositionerne er generelt meget komplekse. Samtlige sange indeholder således et væld af riffs, rytme- og temposkift, og det betyder, at ”Abzu” godt kan lyde lidt for ”tænkt” eller konstrueret, når man lytter den igennem de første gange. Efter et stykke tid begynder pladen imidlertid at åbne sig, og detaljerne dukker frem. Der er kort sagt mening med galskaben, og pladens klare produktion understøtter musikkens detaljerigdom fint.

Blandt ”Abzus” bedste skæringer er den intense ”Circles of the Oath”, der leverer intens og catchy black metal og ”Abraxas Connexus”, der sænker tempoet, men holder intensiteten intakt via progressive elementer og stemningsfulde keyboard-klangflader. Der er dog ingen tvivl om, at højdepunktet på ”Abzu” er pladens sidste nummer ”Song for Ea”, der med sine 14,26 minutter suverænt er pladens længste. Kompositorisk er ”Song for Ea” sammensat af en lang række mindre stykker med hver sin undertitel: ”a. E-A”, ”b. A Myriad of Portals”, ”c. Third Tablet”, ”d. Warren of Imhullu”, ”e. The Waters – The Denizens”, ”f. E-A (Reprise)”. Så er der bogstavleg for alle pengene, og det er jo i sig selv dejligt avantgarde, men musikken rykker heldigvis også. Der veksles ivrigt mellem atmosfærisk midttempo, hurtig black metal og afdæmpede instrumentale passager domineret af mellotron/keyboard, klokker og guitar. Netop de mere rolige stykker fungerer godt som modpart til de hurtige, og det løfter nummeret op på et virkeligt højt niveau. Det her holder!

”Abzu” er en stærk udgivelse, som både Absu-fans og ekstremmetal-elskere roligt kan investere i. Som bonusinfo skal det nævnes, at Rune ”Blasphemer” Eriksen (Ava Inferi, eks-Mayhem) optræder som gæstemusiker på pladen, og han fyrer altså nogle virkeligt lækre og kaotiske guitarsoli af, hvilket naturligvis trækker lidt op i det samlede regnskab. Dermed sniger ”Abzu” sig lige præcis op på fem C’er. -houmand

Kom med kommentar i vores FORUM