amon amarth - with oden on our side
Karakter Udgivet Genre/Stil Selskab Producer
CCCC 25.09.06 Viking Death Metal Metal Blade/Target Bogren
 

Indrømmet, jeg har aldrig rigtig være den helt store fan af Amon Amarth, og jeg har da heller ikke fulgt med i deres gøren og laden siden jeg anmeldte deres 2002 album ”Versus the World”; en udmærket men efter min smag noget gennemsnitlig udgivelse, der ikke rigtig for alvor kunne få de helt store superlativer frem hos undertegnede. Siden ”Versus the World” har Amon Amarth åbenbart udgivet et enkelt album før denne nye udgivelse, ”With Oden on our Side”, som derved bliver min genintroduktion til bandet. Umiddelbart fremstår ”With Oden on our Side” heldigvis en smule mere interessant end det indtryk jeg mindes at ”Versus the World” efterlod.

Der kan trækkes en hel del paralleller imellem ”With Oden on our Side” og det ligeledes helt nye Unleashed album ”Midvinterblot”; begge svælger i traditionel svensk death metal indhyllet i et lyrisk univers, der hylder de nordiske guder og vikingetiden mere generelt. Modsat de lidt mere hæsblæsende Unleashed holder Amon Amarth sig dog generelt på et lidt mere tempomæssigt moderat niveau, som derfor også giver grobund for et lidt mere hymnisk og heroisk lydbillede, der synes at trække en lille smule på true metal influenser i retning af Hammerfall og Manowar. Dog ikke i samme grad som jeg synes at kunne huske var tilfældet på ”Versus the World”, for den tunge, melodiske death metal er heldigvis klart det bærende element på ”With Oden on our Side”.

Et andet bærende element er forsanger Johan Heggs dybe og alligevel ret velartikulerede growls, der forhindrer skæringerne på ”With Oden on our Side” i at kamme over i In Flames/melo-death territoriet. Der er nemlig generelt meget fokus på melodi i Amon Amarths musik, men på f.eks. ”Runes to my Memory”, ”Gods of War Arise”, ”Prediction of Warfare” sørger tyngde, groove og som sagt Heggs stemme for at bibeholder indtrykket af Amon Amarths rødder i svensk old school death metal. Ydermere har Jens Bogren, der i sin tid med stort held producerede Bloodbaths ”Nightmares Made Flesh” udgivelse, givet ”With Oden on our Side” en tilpas knastør og vægtig lyd, der klæder Amon Amarth ret så godt.

Som altid er akilleshælen ved at agere i en så bundtraditionel og formaliseret musikalsk genre som den Amon Amarth gør sig i at man har hørt det hele mange, mange gange før, og ”With Oden on our Side” scorer heller ikke just ret høje udslag på originalitetens barometer. Er man til viking death metal stilen, har Amon Amarth dog efter undertegnedes mening oppet sig en god del siden ”Versus the World”, så står man og mangler et soundtrack til en forestående valfart til Valhalla, er ”With Oden on our Side” et oplagt bud. – Byrial
Kom med kommentar i vores FORUM