amorphis - am universum

Karakter Udgivet Genre Selskab Producer
CCCC 26.03.2001 Semi-Prog Rock Nuclear Blast/VoW Simon Efemey
 
Finske Amorphis startede karrieren i den brutale ende af Metal skalaen, men som tiden er gået er bandets udtryk bevæget sig tættere på Rock'n'Roll og den Progressive scene. Den kraftfulde Rock er svøbt ind i masser af lydflader med keyboard og saxofon, hvilket giver en smag af 70'ernes eksperimenterende udtryksform.

Skiven består af 10 flotte og sikre sange, som både indeholder melodi og nerve. Åbneren "Alone" har længe plaget mit anlæg. Ligesom "Shatters Within" og "Crimson Wave" er ren sirup for de kræsne øregange. Masser af referencer til både Jazz og Pink Floyd bliver brugt flittig, sæt blot ørene i den storslået "Veil of Sin".

Dette er klart en af de stærkeste europæiske skiver, som har ramt os i år. Hvis man skal kritisere noget, så må det være at sangene ofte er skåret over den samme skabelon. Jeg kunne godt have ønsket mig en anelse mere variation i løbet af albummet. Men selvom Amorphis stadig halter et skridt efter Katatonia, så kan du rolig tjekke "Am Universum" ud, hvis du er til melodisk og mørk Rock. -and