ayreon - the human equation clonepop
Karakter Udgivet Genre/Stil Selskab Producer
CCCCC 24.05.04 Prog.-Rock/Metal InsideOut/Scanbox Arjen Lucassen
 

Første gang jeg stiftede bekendtskab med multiinstrumentalisten Arjen Lucassens hjertebarn Ayreon var med dobbeltalbummet ”Into the Electric Castle – A Space Opera” fra 1998; en udgivelse der med sin fantastiske musik og geniale vokalbesætning med bl.a. Fish (ex. Marillion), Sharon Den Aden (Within Temptation), Damian Wilson (ex. Threshold) og ikke mindst vidunderlige Anneke Van Giersbergen (The Gathering) vel nok var noget nær det bedste konceptalbum i prog.-metal genren siden Queensrÿches mesterværk ”Operation: Mindcrime”.

På de efterfølgende separate albums ”The Universal Migrator Part 1: The Dream Sequencer” og ” The Universal Migrator Part 2: Flight of The Migrator” faldt det inspirationsmæssige niveau efter undertegnedes mening lige et niveau eller to, men med dette nye monster af et dobbelt konceptalbum “The Human Equation” har Mr. Lucassen så sandelig atter kørt det tunge vokale skyts i position! Således er James LaBrie (Dream Theater), Eric Clayton (Saviour Machine), Mikael Åkerfeldt (Opeth), Devon Graves (ex. Psychotic Waltz, Dead Soul Tribe), Mike Baker (Shadow Gallery) og Devin Townsend (Strapping Young Lad) iblandt de notabiliteter der skal repræsentere personerne i den storyline der folder sig ud på ”The Human Equation”. Rent faktisk er den tidligere Gorefest trommeslager Ed Warby den eneste tilbageværende fra tidligere inkarnationer af Ayreon. Udover Arjen selv, selvfølgelig. Foruden Warby og de nævnte vokalister medvirker der også en mindre hær af virtuose instrumentalister heriblandt Oliver Wakeman på keyboard, søn af mesteren over dem alle, den legendariske YES keyboardspiller Rick Wakeman. Et imponerende sammenrend! 

Af pladsmæssige årsager vil jeg overlade potentielle lyttere til selv at sætte sig ind i albummets puslespilsagtige koncept og historie og i stedet for bruge pladsen på at granske musikken lidt nærmere. Som på ”Into the Electric Castle – A Space Opera” er der på ”The Human Equation” tale om et velkomponeret sammensurium af 70’er prog.-rock, mere moderne prog.-metal, folkemusik og nogle nærmest klassiske kammermusikalske indslag, og man må så sandelig imponeres over det høje niveau der holdes på over 20 numre og en spilletid i nærheden af 100 minutter! Selv de for mig ukendte vokalister såsom den smukke Heather Findlay, Irene Jansen, Magnus Ekwall og Marcela Bovio overrasker positivt. At udpege og fremhæve nogle numre frem for andre er noget pjat i og med at de alle er lige vitale og nødvendige delelementer i den mosaik der tilsammen udgør konceptet bag ”The Human Equation”, både musikalsk og lyrisk.

Alle roserne til trods er der alligevel et par små irritationsmomenter der hindrer ”The Human Equation” i at nå den absolutte topkarakter for mit vedkommende.
Først et lille luksusproblem: Hver gang Eric Clayton udgyder sin gyldne røst vil man i den grad bare have mere, hvorfor man hver gang en anden vokalist tager over, uundgåeligt lidt kommer til at ønske at Eric bare sang alle de mandlige vokalparter selv. Ventetiden frem imod det næste Saviour Machine album er dermed lige blevet endnu mere ulidelig! Mit største problem mht. til sangerne er dog Devin Townsend. Devin har som eneste mand insisteret på selv at komponere og indspille sin egen vokalindsats og det synes jeg godt man kan høre. Mandens vokal er jo som bekendt ganske fed, men i Ayreon regi virker den mig lidt malplaceret og forceret i forhold til Arjens musik på ”The Human Equation”. Det havde passet bedre på et Strapping Young Lad album.

Men lad nu flueknepperiet ligge, for faktum er at ”The Human Equation” er et mægtigt og multifacetteret dobbeltalbum som efter min mening klart kandiderer til titlen som årets bedste prog.-metal udgivelse. Hvem tør tage den handske op som Ayreon har smidt i ringen i form af ”The Human Equation”? Pain of Salvation? Zero Hour? Enchant måske? Ayreon har i hvert fald sat niveauet højt med ”The Human Equation” og atter givet ordet ’progressivitet’ mening i en ellers lidt stagnerende og ofte ret navlebeskuende genre. Pligtkøb! – Byrial 

PS: Forsøg for guds skyld at se om det er muligt at få fat i den STRENGT limiterede digi-book 2CD + DVD udgave af ”The Human Equation”, for den er i en klasse for sig selv rent æstetisk!


Kom med kommentar i vores FORUM