candlemass - ashes to ashes : live cd/dvd
Karakter Udgivet Genre/Stil Selskab Producer
CCCC 2010 Heavy/doom Nuclear Blast/Warner --
 

Det er allerede ved at være et halvt årti siden at den svenske doom institution Candlemass i 2005 udgav den dobbelte DVD ”The Curse of Candlemass”, der dokumenterede den dengang tilbagevendte Messiah Marcolins genindtræden i bandets rækker; en genindtræden der også resulterede i et selvtituleret comebackalbum fra selv samme år. Siden dengang har ’den syngende munk’ jo for længst forladt skuden igen, og Candlemass har indspillet to udgivelser, ”King of the Grey Islands” fra 2007 og ”Death Magic Doom” fra 2009, med amerikanske Solitude Aeturnus’ sanger Robert Lowe i front, så tiden synes med andre ord at være moden til et opdateret audio/visuelt bevis på den ’nye’ Candlemass opstillings doomy magi på de skrå brædder.

Denne gang er det blevet til en CD/DVD kombination med titlen ”Ashes to Ashes – Live”; en udgivelse hvis DVD-del vil være genstand for nærværende anmeldelse. DVD’en er, udover et kort og aldeles uinteressant interview med Lowe og Edling, delt op i henholdsvis en udendørs live-optagelse fra Sweden Rock Festival i 2009 (CD’en indeholder lyddelen fra denne koncert) og så en live-optagelse fra en indendørskoncert i Athen, Grækenland, ligeledes fra sidste år.

På Sweden Rock Festival måtte Candlemass dele rampelyset med andre efterfølgende og på papiret større bands som ZZ Top og Twisted Sister, og bandet virker da heller ikke umiddelbart helt hjemmevandt på så stor en udendørs scene i fuld dagslys og foran et blandet rockpublikum. At sige at den ’nye’ mand Robert Lowe synger godt live er i sandhed en underdrivelse; han synger nemlig som forventet ganske fremragende. Samtidig fremstår han som en hyggelig og godmodig ’metalonkel’ på en scene, men som performer må det også retfærdigvis siges at han ikke helt har Messiah Marcolins unikke udstråling og scenepersonlighed. Desuden virker det også som om at han ikke helt kan huske teksterne; selv ikke til numrene fra de seneste to Candlemass udgivelser, som han jo dog som et minimum burde kende ud og ind. I hvert fald skal han hele tiden lige hen at konfererer med en diskret teleprompter med tekster i gulvet, og det går altså en del ud over kontakten med publikum på så stor en scene som til Sweden Rock Festival.

Titlen ”Ashes to Ashes” er jo faktisk en passus fra lyrikken til det arketypiske Candlemass nummer ”Solitude”, som Candlemass naturligvis performer sammen med andre 80’er højdepunkter som ”Dark are the Veils of Death”, min personlige favorit ”Samarithan”, ”At the Gallows End” og den monumentale ”A Sorcerers Pledge”, mens ”If I Ever Die”, ”Hammer of Doom” og ”The Bleeding Baroness” fra den dengang helt nye ”Death Magic Doom” udgivelse beviser deres værd selv ibland de ovennævnte Candlemass klassikere. Den afsluttende coverversion af Deep Purples ”Kill the King” synes i øvrigt naturligvis at falde i publikums smag på Sweden Rock Festival, men alt andet ville selvfølgelig også være en skandale...

Objektivt set/hørt er koncerten fra Athen måske på papiret inferiør i forhold til Sweden Rock Festival optagelsen; kameravinklerne er færre, billede og lyd er af tydeligt ringere kvalitet, og bandet spiller en smule mere ’løst’ med deraf følgende småfejl og tekniske udfald. Til gengæld synes Candlemass mere på hjemmebane på en svedig klubscene blandt deres inkarnerede fans, og det smitter positivt af på stemningen og intensiteten, som er mærkbart mere løssluppen end til Sweden Rock Festival; ja selv Robert Lowe virker mere frigjort og navnlig mere inde i teksterne.

Set-listen er i øvrigt ikke ret meget anderledes til Athen koncerten end til Sweden Rock Festival, men man får dog i tilgift tunge perler som ”Mirror, Mirror”, ”Demons Gate” og ”Demon of the Deep”, så alt i alt synes jeg egentlig at Athen delen ender med at blive højdepunktet på ”Ashes to Ashes – Live” frem for den mere polerede og lidt vel sterile Sweden Rock Festival optræden.

Har man stadig sin første Candlemass DVD udgivelse til gode, virker ”The Curse Of Candlemass” 2DVD’en fra 2005 efter min mening stadig som et mere oplagt 1. valg (bl.a. pga. den informative gennemgang af bandets historie og de patinerede optagelser fra de glorværdige 80’ere på disk 2) end denne nye DVD/CD kombination, men er man inkarneret Candlemass fan, skal og må ”Ashes to Ashes – Live” naturligvis hives hjem til samlingen. –byrial
Kom med kommentar i vores FORUM