complete - all systems go clonepop
Karakter Udgivet Genre/Stil Selskab Producer
CCCCC 01.03.04 Hardcore/Rock North Post Troels Bech
 

Kender I fornemmelsen af, hvordan selv de mindste, sporadiske sanseindtryk kan sætte gang i associationer og overvældende tankerækker som lyn fra en klar himmel, hvis lige de helt rette tangenter rammes? Tidligere i dag fik en svag, men frisk forårsbrise med den helt rette duft mig f.eks. til minutiøst at erindre min skolevej i 1. klasse ned til mindste detalje, selvom jeg ellers ikke havde skænket lige den ting ret mange tanker gennem de sidste par år. At sidde og fedte med et laset, gammelt og nikotingult kortspil minder mig om min farfars hæse latter, når han nådesløst afklapsede mig et ethvert tænkeligt kortspil – ikke nogen blødsødenhed med at lade mig vinde med vilje, men til gengæld blev jeg også selv lidt af en haj til det i længden af lige præcis den grund. Og når mit hår får en gang frisk kulør med en ganske særlig hårfarve, giver den ulidelige, kemiske dunst og kradsen i halsen gode minder om at sidde og gøre præcis det samme i et fimset højskolekøkken, omgivet af lettere berusede stoddere i dyb filosofisk diskussion.

Mulighederne er mange, og nu kommer vi snart til, hvorledes Complete spiller ind her…

Forgængeren, ”Adjusting the Perpetual Emotion Machine”, var på mange leder og kanter en lukket fest, hvis man ikke lige faldt over de rette nøgler til at låse sig ind i det kompakte og dystre univers, men siden da er der sket nogle væsentlige ændringer tilgangen til musikken, selvom det umiskendeligt stadig lyder af Complete på alle fronter. Hvor der før kunne drages paralleller til det snirklede univers hos mestrene Botch, skyder ”All Systems Go” Complete i vejret som en fuldmoden og selvsikker leverandør af svedig rock. Rødderne til hardcore scenen er på ingen måde kappet helt, men der er simpelthen bare kommet langt mere spræl og vitalitet over hele linien, så både bliver musik for krop og sjæl, da eftertænksomheden også stadig er intakt.

Complete har altså de her solide grundpiller at gøre godt med, hvilket i sig selv sikkert kunne være mere end rigeligt, men alligevel klemmes skruestikken lige en ekstra tand, og det er her, at de lækre finesser kommer på bordet. Det er her, hvor ”All Systems Go” får tankestrømmen og minderne til at flyde hos mig i mange, mange retninger. ”Uterus” lyder hen af den tårnende og oceaniske opslugenhed hos Devin Townsend. I ”Shine on You” kommer og går der fra det ene øjeblik til det andet et kirurgisk og dødelig præcist thrash-angreb, der påpeger den oprindelige glæde ved at høre Slayer. Den pulserende glød i ”Signal to the End” kaster mig tilbage i at ligge i mørket med hovedtelefoner på og følge radiobølgernes flugt gennem æteren, som var de det eneste, der betød noget. Og som kronen på værket har vi et lille Helmet-intermezzo i den voldsomme, afsluttende ”Last Days of Affection”, som intet mindre end efterlader et glædens smil over de gode, gamle ”Meantime” dage.

Det fornemme her er, at selvom alle disse enkeltstående indslag hvirvler sindet op som blade i en storm, så samles alle trådede alligevel helt og holdent i sidste ende, så man sidder tilbage med indtrykket af VIRKELIG at have hørt en Complete plade, og KUN en Complete plade. De tre kvarters samlede spilletid er et velanrettet jag lige i livsnerven, hvor det så absolut kan mærkes, men forvent ikke, at det sker helt på samme vis, som når f.eks. de yngre landsmænd i The Psyke Project og As We Fight giver den helvede på alle fronter. Hver har deres udtryk, og en sådan sammenligning vil egentlig være meningsløs, men til gengæld kan man så med enorm glæde konstatere, at den danske hardcore scene virkelig er kommet i omdrejning gennem de sidste par år og nu snildt kan konkurrere med, hvad der sker i nabolandene.

Slip tøjlerne helt og lad sindet flyve frit. Nedtællingen er i gang, og affyringen sker lige så snart signalet herfra begynder at inficere dig og for alvor folder sig ud, som den perle albummet helt sikkert er. Jeg kan i hvert fald ikke komme i tanker om nogen anden nyere dansk udgivelse, der har sat så store spor i mig som ”All Systems Go”, så for mig at se er der ingen vej uden om, at du får tjekket løjerne ud. Helst før din nabo. - guldmann


Kom med kommentar i vores FORUM