god dethroned - under the sign of the iron cross 
Karakter Udgivet Genre/Stil Selskab Producer
CCCC 19.11.2010 Death metal Metal Blade/Target Uken/Sattler
 

Hollandske God Dethroned er ikke ligefrem årsunger på den europæiske death metal-scene. Bandet blev dannet helt tilbage i 1990 og har med ”Under The Sign Of The Iron Cross” udgivet deres niende album. På trods af bandets lange levetid har jeg aldrig rigtig stiftet bekendtskab med dem før nu. Hvilket jeg egentlig godt kan ærgre mig en smule over, for ”Under The Sign Of The Iron Cross” er bestemt en lytter værd.

Bandet har efterstræbt at lave en slags lydspor til første verdenskrig, og ”Under The Sign Of The Iron Cross” er et konceptalbum med sange om bl.a. slaget ved Verdun og krigshistoriens nok mest kendte jagerpilot, den røde baron.

Umiddelbart synes jeg faktisk, God Dethroned gør det ganske hæderligt på ”Under The Sign Of The Iron Cross”. Det er gedigen og ganske voldsom death metal, som bl.a. på grund af det høje tempo minder lidt om en mere melodisk men dog mindre voldsom og hadsk udgave af Infernal War fra Polen. Som noget lidt atypisk for death metal genren er God Dethroned faktisk temmelig iørefaldende, og efter ganske få gennemlytninger ”er man på fornavn med pladens ni numre. Hvilket således både er styrken og svagheden ved ”Under The Sign Of The Iron Cross”: God Dethroned forstår qua deres omfattende erfaring med death metal-genren at skrue gode og fængende numre sammen, som med hooks, stærke riffs og hæsblæsende tempi overvejende går temmelig rent ind hos undertegnede. Som derfor hurtigt tænkte, at ”her bliver jeg i hvert fald nødt til at kvittere med fem C’er i karakter”. Men så nærmer vi os svaghedsdelen af vurderingen af ”Under The Sign Of The Iron Cross”. For den er desværre mindre langtidsholdbar end den er catchy.

God Dethroned rykker ubestrideligt fra de første toner, men efter et par gennemlytninger er der ikke rigtig så meget mere at komme efter. Hvor reelt slidstærke albums kan blive ved med at åbenbare nye lag, nuancer og perspektiver selv efter mange gennemlytninger, går God Dethroned lidt i stå, når den første, indledende begejstring over ”Under The Sign Of The Iron Cross” har lagt sig. Hollændere byder på glimrende death metal fx i form af afslutningsnummeret ”On Fields Of Death & Desolation”, hvor God Dethroned balancerer forbilledligt mellem melodi og knaldhård dødsgrind. Men forskellen på fire og fem C’er er blandt andet, at min interesse skal holdes fast noget længere tid, end ”Under The Sign Of The Iron Cross” evner. -kragh

Kom med kommentar i vores FORUM