grand magus - hammer of the north
Karakter Udgivet Genre/Stil Selskab Producer
CCCC 2010 Heavy rock/metal Roadrunner/Warner Elgstrand
 

Sangeren JB kender jeg først og fremmest for nogle solide indsatser i guitarhelten Mike Amotts (Carcass, Arch Enemy) sideprojekt Spiritual Beggars, men derudover er han faktisk også guitarist og vokalist i den svenske heavy rock/metal trio Grand Magus, hvis nye udgivelse ”Hammer of the North” er genstand for denne anmeldelse.

Albummet starter stærkt ud med ”I, The Jury”, hvor JB indleder med et næsten Rob Halford’sk hyl, og rent faktisk minder nummerets første strofer og dets uptempo heavy metal udtryk faktisk lidt om Judas Priest klassikeren ”Dissident Aggressor”. Det uptempo heavy metal præg genfindes også på den ligeledes storsvingende ”At Midnight They’ll Get Wise”, men ellers befinder hovedparten af albummets ti skæringer sig fortrinsvist i et tungere midtempo heavyrock/metal territorium, bedst repræsenteret ved numre som ”Black Sails”, ”Northern Star”, ”The Lord of Lies” og den afsluttende ”Ravens Guide Our Way”.

Efter de første par gennemlytninger sætter ”Hammer of the North” sig måske ikke ligefrem de store spor i lytterens bevidsthed, men langsomt begynder man faktisk at tage sig selv i at gå at nynne spontant med på op til flere af albummets yderst sangbare omkvæd. Det er derfor svært ikke på et eller andet plan at føle en god del sympati for Grand Magus trods den meget traditionsbundne sangskrivning; materialet på ”Hammer of the North” swinger nemlig i al overvejende grad rigtigt godt på sin egen godmodige måde, og JB synger som altid virkeligt godt og kraftfuldt. Desværre har jeg lidt en snigende fornemmelsen af at ”Hammer of the North” med sit dybt traditionelle og gimmick frie heavyrock/metal udtryk er i fare for at blive forbigået i mængden, hvilket egentlig lidt ville være en skam.

Objektivt set mangler der så retfærdigvis måske også lige den allersidste nerve, det sidste bid, der for alvor ville sætte ”Hammer of the North” i stand til at kunne konkurrere med et bedste fra f.eks. Alabama Thunderpussy, Black Label Society og selvfølgelig Spiritual Beggars, som vel er den type bands, som Grand Magus bedst kan relateres til, men er man fan af genren, vil jeg bestemt mene at Grand Magus er et nærmere bekendtskab værd. –byrial

Kom med kommentar i vores FORUM