kataklysm - prevail : tour edition
Karakter Udgivet Genre/Stil Selskab Producer
CCCC 08.01.10 Death metal Nuclear Blast/Warner Dagenais
 

Hvorfor anmelde et album nu, der oprindeligt udkom tilbage i 2008? Jo, for det første fik Kataklysms 9. studiealbum ”Prevail” dengang af uransagelige årsager aldrig en Clonemetal anmeldelse smidt efter sig, og hvad vigtigere er, så er selv samme album nu udkommet i en så udvidet og omfattende ’Tour Edition’ udgave at en anmeldelse synes på sin plads i den forbindelse.

Lad os tage det regulære album først; ”Prevail” fortsætter ufortrødent i det spor som ”Shadows & Dust” (2002), ”Serenity in Fire” (2004) og senest ”In the Arms of Devastation” (2006) udstak, dvs. melodisk og catchy death metal med enkelte heftigere grind-indslag, og den kombination virker i al overvejende grad stadig efter hensigten på indslag som titelnummeret, ”Taking the World by Storm” samt de tungere ”Blood in Heaven” og ”The Last Effort (Renaissance II)”.

Som helhed betragtet synes jeg dog at Kataklysm på ”Prevail” er begyndte at gentage sig selv lidt vel rigeligt; der er således ikke rigtigt nogen udvikling at spore fra de sidste 2-3 albums og frem til ”Prevail”. Det skulle da lige være en tendens til mere fokus på midtempo catchiness og melodi end på de altødelæggende blast-beat passager, som bandet slog sig hårdt op på i starten af karrieren; i mine ører lidt en skam, nu man har en kapacitet som trommefænomenet Max Duhamel i rækkerne. Meget ’northern hyperblast’ er der i hvert fald ikke længere tilbage over Kataklysm, og på det næste album bliver canadierne efter min mening simpelthen nød til at prøve at forny sig en smule, hvis ikke de skal male sig selv op i et forudsigeligt hjørne.

Men videre til bonusmaterialet på denne ’Tour Edition’, der først og fremmest består af en ’Live’-DVD og en helt ny EP med titlen ”Cross the Line of Redemption”. DVD’en er et underligt hybrid; et forsøg på en net-transmitteret ’live-koncert’ fra Las Vegas i 2007 med et yderst begrænset publikum, der havde vundet adgang via forskellige konkurrencer. Meningen var så at bandet via nettet var i konstant kontakt med fanskaren, der mellem numrene kunne sende spørgsmål ind og være med til at udvælge set-listen. Helt vellykket fremstår forsøget dog ikke (spørgsmålene besvares yderst overfladisk, og ægte live-stemning er der ikke meget af), men selve Kataklysms optræden med tonsende tracks som bl.a. ”As I Slither”, ”Shadows & Dust”, ”The Ambassador of Pain”, ”Face the Face of War” og ”Where the Enemy Sleeps”, fejler til gengæld ikke noget.

Den medfølgende helt nye EP ”Cross the Line of Redemption” indeholder udover et nyt og ganske typisk Kataklysm nummer af samme navn også en ny version af den tungt svingende ”The Last Effort” fra ”Prevail”, samt en enhanced del indeholdende 2 promo-videoer til henholdsvis ”Taking the World By Storm” og ”Blood in Heaven” plus 2 live-videoer til henholdsvis ”Crippled and Broken” og ”Prevail”.

Selvom ”Prevail” ret beset ikke er blandt Kataklysms bedste albums, og selvom hverken DVD’en eller den nye EP i sig selv kan siges at være uundværlige, må den samlede ”Prevail – Tour Edition” pakkeløsning dog formodes at være af interesse for Kataklysm fans, hvorfor den godt kan anbefales. Men som sagt, på det næste studiealbum må og skal Kataklysm prøve at forny sig; i hvert fald hvis denne anmelder også i fremtiden skal kunne regne sig selv blandt bandets mest svorne tilhængere. –byrial


Kom med kommentar i vores FORUM