keep of kalessin - kolossus  clonepop
Karakter Udgivet Genre/Stil Selskab Producer
CCCCC 2008 Prog. black metal Indie Recordings/Target --
 

Ja ja, jeg VED godt at “Kolossus” udgivelsen med norske Keep of Kalessin havde release-date for over et år siden, men jeg har, af uvisse årsager, først fået promoen til anmeldelse nu, og da ”Kolossus” er blevet så blændende et album som det er, skal Keep of Kalessin ikke snydes for at få et par ord med på vejen, så bær derfor venligst over med den manglende aktualitet...

Forrige Keep of Kalessin album, ”Armada” fra 2006, overbeviste mig med sit frenetiske, krigeriske udtryk, så ”Kolossus” havde en hel del at leve op til, men i stedet for blot at fortsætte i samme fodspor som ”Armada”, har Keep of Kalessin på ”Kolossus” valgt at gå en lidt anden vej, og det heldigvis med mindst ligeså stor kunstnerisk udbytte som på sin umiddelbare forgænger.

Først og fremmest er Keep of Kalessin blevet mere progressive og en del mere eksperimenterende i deres sortmetalliske udtryk, hvilket måske lige har taget toppen af aggressionsniveauet i forhold til ”Armada”, men som til gengæld har udvidet Keep of Kalessins udtryksmæssige råderum i ikke uvæsentlig grad. Ikke at ”Kolossus” af den grund er drænet for vildskab eller intensitet, for den sortmetalliske vildskab er bestemt stadig mere end til stede; den er blot tempereret med opfindsomme indslag og lækre detaljer, der er med til at sætte vildskaben i det rette dynamiske relief.

Storslåede numre som ”A New Empire’s Birth”, ”Against the Gods”, ”Escape the Union” og titelnummeret er alle 6-8 minutter i længde, men på grund af de mange varierende indfald og veludførte detaljer får man aldrig følelsen af at de vægtige kompositioner på noget tidspunkt smuldrer under deres egen vægt og fremstår langtrukne eller repetitive. Et svært vellykket eksempel herpå er højdepunktet ”The Rising Sign”, der krydrer den hidsige black metal med et hymnisk omkvæd, afvekslende vokalarbejde samt passager med akustisk guitarspil og piano, så man mindes de bedste udgivelser med Borknagar og Enslaved.

Helt sublim er ligeledes “The Mark of Power”, der starter ud med ren vokal og et drømmende udtryk i stil med Tiamats “Wildhoney” album, før der tages fat med en omgang svulstig, symfonisk black metal ad modus Emperor understøttet af en propaganderende svada á la Maniacs kommanderende agitation på dele af Mayhems eksperimenterende ”Grand Declaration of War” album, hvorimod eksempelvis ”Warmonger” hamrer anderledes direkte derudaf i et hæsblæsende og uimodståeligt fængende black/thrash galop.

Sammen med labelmates Enslaveds fabelagtige ”Vertebrae” album fremstår ”Kolossus” i mine ører som noget af det absolut bedste, som den mere udtalt progressive del af black metal genren havde at byde på i år 2008, så selvom denne seneste Keep of Kalessin udgivelse måske ikke længere lige har nyhedens interesse, kan det i endog høj grad stadig anbefales at tjekke ”Kolossus” ud, hvis man finder den progressive black metal stil tiltalende. Keep of Kalessin har nemlig lavet et af den slags albums, som man ikke bare glemmer efter en måned eller to, men som kan nydes igen og igen i en rum tid fremover. Kolossalt! -byrial
Kom med kommentar i vores FORUM