mastodon - live at the aragon
Karakter Udgivet Genre/Stil Selskab Producer
CCCC 2011 Prog.-metal/Rock/HC Reprise/Warner --
 

Mastodons første DVD, ”The Workhorse Chronicles” fra 2006, var et ca. 3 timer langt, spraglet overflødighedshorn af forskellige live-optagelser af langt det meste af bandets materiale op til og med mesterværket ”Leviathan” suppleret med en tre kvarter lang interviewdel, der gav et fint indblik i både de seriøse og mindre seriøse sider af Mastodon og dets bandmedlemmer.

Den nye Mastodon DVD/CD, ”Live at the Aragon”, er derimod en noget anden og mere strømlinet størrelse. Optaget på det smukke og stemningsfulde spillested The Aragon Ballroom i Chicago, gennemspiller Mastodon hele det seneste ”Crack the Skye” album fra ende til anden, afslutningsvist dog krydret med live-versioner af ”Circle of the Cysquatch” fra “Blood Mountain”, ”Aqua Dementia” fra “Leviathan”, “Where Strides the Behemoth” og “Mother Puncher” fra “Remission” og endelig en coverversion af Melvins nummeret “The Bit”. Her er der tale om et anderledes velproduceret og homogent produkt, optaget med hele 6 professionelle kameraer, imponerende lyssætning, god lyd og med velfungerende, kunstneriske videoprojektioner på storskærme bag et velspillende og koncentrerede band.

Apropos koncentration, så er der af samme årsag faktisk ikke det store spræl over bandmedlemmerne live, imens de spiller sig igennem materialet fra ”Crack the Skye”, men det kræver vel også sin mand både at bestyre de respektive instrumenter på de meget progressive numre, samtidigt med at man skal få de både 2-stemmige og endog til tider 3-stemmige vokalarrangementer til at lykkedes. På den konto mister Mastodon dog retfærdigvis også en del af den vildskab og umiddelbarhed i deres performance, der i bandets tidlige, mere mathcore agtige dage henrykkede denne anmelder, og som ”The Workhorse Chronicles” DVD’en dokumenterede på så fornem vis. Til gengæld må jeg så også medgive at ”Crack the Skye” materialet i samspil med de nævnte videoprojektioner i live sammenhængen får tilført en ekstra dimension, som studiealbummet efter min mening desværre lidt manglede. Mange af numrene står derfor nu for mit vedkommende i et anderledes og bedre lys, selvom den langt over 10 minutter lange ”The Last Baron” desværre stadig forbliver Mastodons måske kedeligste og mest langtrukne komposition.

På ”Live at the Aragon” DVD’en begrænser ’ekstramaterialet’, eller hvad man nu skal kalde det, sig til en slags musikvideo i albumlængde, der i lyd og billeder uddyber konceptet bag ”Crack the Skye”. Resultatet ligner en blanding af en grotesk forlænget Tool video krydret med inspiration fra tidlige tyske ekspressionistiske film som f.eks. Robert Wienes “Das Cabinet des Dr. Caligari” eller Fritz Langs ”Das Testamente des Dr. Mabuse”; bestemt kunstnerisk og navnlig visuelt godt udført, men ikke just noget jeg forudser at ville vende tilbage til igen ret ofte.

Grunden til at denne ellers vellykkede ”Live at the Aragon” CD/DVD ikke kommer helt op at ringe for mit vedkommende er ene og alene at fokus er så entydigt på ”Crack the Skye”, der desværre nok aldrig bliver mit favorit Mastodon album. Men så kan jeg jo bare finde min ”The Workhorse Chronicles” DVD frem og få mig en overdosis af Mastodons anderledes eksplosive tidlige materiale i stedet for. De beviseligt mange fans, der rent faktisk synes at ”Crack the Skye” er bandets hidtidig bedste udgivelse, vil efter al sandsynlighed derimod elske ”Live at the Aragon” betingelsesløst, så tilhører man den gruppe, kan man roligt lægge yderligere et C til den af undertegnede uddelte karakter. Selv ser jeg dog mere frem til Mastodons kommende studiealbum ”The Hunter”, som efter sigende skulle til genfinde noget af den metalliske nerve og fandenivoldskhed, som ”Crack the Skye” efter min mening i nogen grad manglede. -byrial

Kom med kommentar i vores FORUM