meshuggah - alive (CD+DVD) clonepop
Karakter Udgivet Genre/Stil Selskab Producer
CCCCC 05.02.10 Tech-thrash Nuclear Blast/Warner McFarland/Bergstrand
 

Skulle man affatte en liste over de 10 mest originale metalbands gennem de sidste små 20 år, burde Meshuggah være en selvskreven kandidat, og i betragtning af hvor stor en fan af de skøre svenskere, undertegnede anser sig selv for at være, er det egentlig ret sølle at jeg kun har oplevet Meshuggah live en enkelt gang, nemlig i forbindelse med ”Destroy Erase Improve” touren engang midt i 90’erne. Lige netop dén koncert står så til gengæld stadig krystalklar i min hukommelse som en af de mest teknisk blærede og nærmest naturstridigt overlegne live-præstationer, jeg har oplevet hverken før eller siden. Selvom Meshuggah ikke just er verdens allermest produktive band, er diskografien jo dog vokset med en lille håndfuld udgivelser siden det geniale gennembrud med ”Destroy Erase Improve” i 1995, og med DVD-mediets sejrsgang i det nye årtusinde, er det vel egentlig ved at være på tide at et band med Meshuggahs ærefrygtindgydende status på metalscenen endeligt smider en kombineret live-DVD/CD udgivelse på markedet i form af ”Alive”.

Men bedre sent end aldrig, og man skal så sandelig ikke have set ret mange minutter af DVD’en, før det bliver aldeles tydeligt at Meshuggah stadig er et nærmest umenneskeligt monster af et live-band på en scene! DVD’ens tolv numre er optaget i henholdsvis Toronto, Montreal, Tokyo og New York i forbindelse med Meshuggahs ”ObZen” tour i 2008, og fokus er derfor selvfølgelig først og fremmest på materialet fra netop ”ObZen” udgivelsen, hvorfra ”Pravus”, ”Bleed”, ”Electric Red”, ”Lethargica” og ”Combustion” er udvalgt. Det tunge ”Nothing” album repræsenteres næsten ligeså talstærkt ved ”Perpetual Black Second”, ”Stengah”, ”Rational Gaze” og ”Straws Pulled at Random”, mens ”New Millennium Cyanide Christ” og ”The Mouth Licking What You’ve Bled” er taget fra den mere entydigt aggressive ”Chaosphere”. Både “Catch 33” og ”Destroy Erase Improve” materialet er til gengæld helt forbigået i tavshed; personligt kunne jeg dæleme godt som minimum have tænkt mig at både ”Future Breed Machine”, ”Soul Burn” og måske især ”Vanished” fra geniale ”Destroy Erase Improve” var blevet fundet værdige til inklusion, men så må man jo bare glædes over en fuldstændig vanvittig fed version af ”Humiliative” fra ”None”; en af de absolut sejeste EP’er i metal overhovedet!

Den olmt brølende frontmand Jens Kidmans næsten mongolide kropssprog og ditto grimasser, Fredrik Thordendal og Mårten Hagströms synkrone headbanging mens de maltrakterer deres næsten absurd udseende 8-strengede monsterguitarer samt Tomas Haakes rytmiske tredjegradsligninger bag trommesætter giver på ”Alive” DVD’en anledning til et af de særprægede og idiomatisk audio/visuelle udtryk i metalmusik overhovedet. Desværre har man ind imellem de enkelte live-numre valgt at placere små interview-segmenter med bandmedlemmerne, og det giver anledning til en lille smule irritation; ikke så meget fordi interviewene ikke både er relevant og informative, men mere fordi de bryder kontinuiteten og intensiteten i Meshuggahs blærede live-optræden.

Sædvanligvis nøjes jeg næsten altid udelukkende med at afspille DVD’en i denne slags live-DVD/CD combos, men et par forhold gør brugsværdien af CD-delen af ”Alive” en hel del højere end normalt. For det første er de tolv live-numre sat sammen på en lidt anden måde end på DVD’en, samtidig med at musikken ikke afbrydes og ’forstyrres’ af de omtalte interviews, og for det andet er lyden på ”Alive” CD’en (som Meshuggahs mangeårige ’sparringspartner’ Daniel Bergstrand har stået for) faktisk endnu mere potent end de ellers for det meste ganske fabelagtigt lydende studiealbums; især Jens Kidmans vokal er hørbart mere rå og fyldig live end på plade.

Det af Thomas Haake designede cover-artwork/layout skal også lige have en kommentar med på vejen. Coveret er lavet som en slags ’Meshuggah-ficeret’ pastiche over de reklameposters, der i sin tid skulle promovere Ridley Scotts mesterlige science-fiction gyser ”Alien”, komplet med en forvanskning af det oprindelige ”In Space No One Can Hear You Scream” slogan, samtidigt med at de mange live-fotos og stills i selve bookletten er holdt i en passende giftiggrøn farvetone i stil med coveret til ”Chaosphere” albummet. Nice touch!

Mht. karaktergivningen var jeg slemt fristet til at finde den sjældne topkarakter frem til ”Alive”, men endte dog med at lade det trække et C ned at materialet fra ”Destroy Erase Improve” helt forbigås, samt at DVD’ens flow som nævnt kompromitteres lidt af de ellers isoleret set ganske interessante interview-segmenter. Jeg forguder Meshuggah, og ”Alive” viser med al ønskelig tydelighed hvorfor: I en verden hvor middelmådighed, trendrytteri og mangel på originalitet og egentlig talent nærmest markedsføres og fremhæves som dyder, står Meshuggah for det indlysende, kompromisløse og tungtvejende modsvar. Pligtkøb! –byrial


Kom med kommentar i vores FORUM