napalm death - utilitarian  clonepop
Karakter Udgivet Genre/Stil Selskab Producer
CCCCC 27.02.2012 Grindcore Century Media/EMI Russel
 

Så er Grindcore-kongerne fra Birmingham tilbage med deres 14. album ”Utilitarian”. Pladen viser et band, der behersker sine velkendte virkemidler til perfektion samtidig med, at der præsenteres tilpas mange nye ideer til at udtrykket holdes friskt. ”Utilitarian” er derfor endnu en overbevisende kraftudladning, som fint lever op til den perlerække af overlegne albums, som bandet har spyttet ud gennem 00’erne.

Pladen starter med den slæbende tunge intro ”Circumspent”, som sætter scenen perfekt før slaget for alvor går i gang med ”Errors In The Signals”, der med sine catchy start/stop riffs blæser alt omkuld i en succesfuld blanding af grindcore, hardcore punk og mere tunge passager. Det er Napalm Death, som vi kender dem, og pladen indeholder masser af gode numre i denne stil - lækkert! Der er imidlertid også blevet plads til et par nye tiltag eksempelvis på ”Everyday Pox”, hvor John Zorn leverer en halvgenial og totalt hysterisk saxofonsolo, der virkelig løfter nummeret. Derudover er det specielt på numre som ”The Wolf I Feed”, “Fall On Their Swords”, “Blank Look About Face” og ”Leper Colony”, at Napalm Death eksperimenterer og bringer nye ideer i spil i form af ren vokal og dystre messende kor lagt oven på midttempo stykker og blastbeats. På den måde sættes bandets mere mørke, ambiente og Swans-inspirerede side op i tempo, og det fungerer faktisk forbløffende godt. Sidst men ikke mindst bliver jeg nødt til at nævne den über-hidsige ”Think Tank Trials”. Den byder ikke på nogen form for nytænkning i Napalm Death regi, men hold kæft, hvor er det en fryd, at høre en flok fuldvoksne mænd gå så meget amok i en rus af kaos-smadder - det er jo nærmest smukt!

Produktionen på ”Utilitarian” er helt i top takket været Russ Russel, der efterhånden har været producer for Napalm Death i over et årti. Alt står klart frem samtidig med, at bandets kaosenergi er indfanget så overbevisende, at den forplanter sig ud i kroppen, når man lytter til pladen. På det lyriske plan får Barney denne gang brølet sig igennem emner som normalitetsbegrebets begrænsende funktion for menneskets udfoldelse, fordomsfuldhed, religiøs fanatisme, våbenhandel og meget andet godt, som det er værd at dykke ned i. Materialet på ”Utilitarian” burde derfor kunne tilfredsstille både mosh-pitten og intellektet.

”Utilitarian” er simpelthen endnu en kongeplade fra Napalm Death, hvor alt fra cover artwork til produktion, sangskrivning og lyrik holder 100%. Der er plads til både tradition og fornyelse, og det er dejligt livsbekræftende, at et band, der har være aktivt i over tre årtier, stadig har noget på hjerte både musikalsk og lyrisk. Fem cloner herfra! -houmand
Kom med kommentar i vores FORUM