obituary - cause of death ClassiC
Karakter Udgivet Genre/Stil Selskab Producer
ClassiC 1990 Death Metal Roadrunner Burns
 

Det første der i sin tid slog mig ved det første møde med Obituarys mesterværk ”Cause of Death” fra 1990, og det inden jeg så meget som havde hørt en strofe fra albummet, var Michael R. Whelans rent ud sagt fænomenale cover-artwork, som efter undertegnedes mening er et af de absolut flotteste og mest klassiske covers, der nogensinde er lavet til et death metal album! 

Hvad angår selve musikken, er der kun lutter sublime og tidløse old school death metal skæringer på ”Cause of Death”, men alligevel må jeg fremhæve et par stykker, som i særhed er blandt de ubetinget fedeste numre denne genre har fostret i sin glansperiode i starten af 90’erne. Især starten på ”Chopped in Half”, hvor John ’Snakeman’ Tardys forrykte growls på dramatisk vis understøttes af brormand Donalds abrupte beats og rytmeguitarist Trevor Peres’ markerede og rå riffs, er et henrykkende højdepunkt, man ALDRIG kan blive træt af. Noget lignende gør sig også gældende mht. starten på den tilsvarende monstrøst groovy “Find the Arise”, mens det er komplet umulig holde sig i ro til det forbandet catchy omkvæd på den afsluttende “Turned Inside Out”. 

I forhold til debuten “Slowly We Rot” er den oprindelige lead-guitarist Allen West på ”Cause of Death” udskiftet med den allestedsnærværende guitarvirtuos James Murphy, og især på titelnummerets indledende lange, næsten drømmende solo er manden en ren nydelse at overvære, men generelt er alle Murphys soloer på ”Cause of Death” i absolut topklasse.

På dette Obituary album finder også man en sublim coverversion af klassikeren “Circle of The Tyrants”, oprindeligt fra Celtic Frost mesterværket ”To Mega Therion”, som i forvejen er et af de fedeste tidlige ekstremmetal numre, men som her bliver ’obi-ficeret’ på fornemste vis. Rent faktisk har de tidlige Hellhammer/Celtic Frost udgivelser tydeligvis været en stor inspirationskilde for Obituary, for hvis Celtic Frost nogensinde havde slået sig til tåls med at spille regulær death metal, tror jeg de ville have lydt meget i retningen af de første par Obituary albums! 

På ”Cause of Death” er Murphys soloarbejde som nævnt lige prikken over det berømte i, men ellers er det trekløveret Trevor Peres samt John & Donald Tardy, som fra starten af har defineret Obituarys lyd, der om noget er selve indbegrebet af floridiansk dødsmetal. Selvom Trevor og Donald skal have al mulig respekt for at skrive hovedparten af musikken i Obituary, er det måske alligevel først og fremmest Johns vokal der gør, at Obituary skiller sig ud fra mængden af fede death metal band fra Florida. INGEN lyder helt som John; ofte er det umuligt at høre, hvad manden rent faktisk synger, ja egentlig er der vel ikke tale om tekster i traditionel forstand, når man taler om Obituary. I tilfældet Obituary gør det heldigvis ingenting, for man koncentrerer sig i stedet for bare om at nyde mandens måde at bruge sin vokal som et instrument på. Og hvilket instrument!

Senere Obituary albums har svinget fra den efter bandets målestok eksperimenterede men fede udgivelse ”World Demise”, over den solide ”The End Complete” og til den halvslatne ”Back From the Dead” som markerede starten på en lang pause for bandet, der nu så småt er klar med comeback albummet ”Frozen in Time”. Så bliver det spændende at se og høre, om brødrene Tardy & Co. kan genfinde magien fra ”Cause of Death”, som efter min mening er et af hovedværkerne, hvad angår traditionel amerikansk death metal. ’Dødens årsag’ skyldes i høj grad Obituary! -byrial


Byrial har i forbindelse med vores ClassiC format udarbejdet sine egne toplister fra 1980 og frem. Læs HER og bliv klogere på metalhistorien.

 

 

Kom med kommentar i vores FORUM