symphony x - iconoclast   clonepop
Karakter Udgivet Genre/Stil Selskab Producer
CCCCC 2011 Progressiv power metal Nuclear Blast/Warner Romeo
 

’Dream Theater med 50 % mindre wank og 50 % større nosser’.
Omtrent sådan kunne man i en hurtig vending måske karakterisere det forrige Symphony X album, ”Paradise Lost” fra 2007, og den karakteristik er egentligt stadig passende, hvad angår amerikanernes nye udgivelse ”Iconoclast”, der ufortrødent foresætter den blanding af progressiv overlegenhed og power metallisk bid, der gjorde ”Paradise Lost” til Symphony X’s måske hidtil hårdeste album.

Den power metalliske hårdhed fra ”Paradise Lost” er stadig i stor stil til stede på ”Iconoclast”, men dog stadig med god plads til mange progressive detaljer, og i øvrigt synes keyboardspiller Michael Pinella at få lidt mere plads, end han fik på ”Paradise Lost”. Stadig er det dog d’herrer Michael Romeo og Russell Allan, der som altid er de egentlige omdrejningspunkter i Symphony X; Romeo som den primære sangskriver, über-shredder og guitarhelt, og Allen som en af metallens absolut bedste vokalister overhovedet.

Denne gang er der på det lyriske plan tale om et slags Terminator-agtigt ’man against machine’ koncept, der igangsættes på majestætisk vis med det over 10 minutter lange titelnummer, der åbner ”Iconoclast”, og herefter står den på en næsten ubrudt række af velkomponerede og semi-progressive power metal hymner, der kombinerer tyngde, aggression, melodi, blærede soloer og catchiness på en for genren nær perfekt vis; især ”Dehumanized” og ”Electric Messiah” sidder lige i skabet.

En anden yderst prisværdig ting ved ”Iconoclast” er efter min mening at albummet er klinisk renset for klæge, sukkersøde ballader; det tætteste man kommer, er den afsluttende 9 minutter lange, episke power-ballade ”When All is Lost”, der rent faktisk er en af udgivelsens allerbedste numre med sin brug af piano, akustisk guitar og Russell Allans vel nok bedste vokalpræstation på albummet.

Det tog Symphony X små 5 år at komme op med ”Paradise Lost” og yderligere 4 år at få ”Iconoclast” gjort færdig, men resultaterne af anstrengelserne har så også været derefter, og jeg tvivler stærkt på at noget power metal album kommer til at kunne true ”Iconoclast” i år (Jag Panzers ”Scourge of Light” er dog ret tæt på), så er du til genren, bliver det timelange nye Symphony X album endog meget svært at komme udenom... -byrial
Kom med kommentar i vores FORUM