trouble - psalm 9 & the skull ClassiC
Karakter Udgivet Genre/Stil Selskab Producer
ClassiC 84/85  (13.11.06) Kristen Doom Metal Escapi/Target Slagel/Metoyer
 

Candlemass nævnes altid og fuldt ud retfærdigt som 80’ernes store genredefinerende band, hvad angår den vaskeægte, oprindelige form for doom metal, men efter undertegnedes ydmyge mening må vore sympatiske svenske venner som minimum dele æren med et noget mere underkendt amerikansk band ved navn Trouble.

I det Herrens år 1984 udgav Chicagos Trouble deres eminente debut “Psalm 9” (oprindeligt bare kaldet ”Trouble” men siden ændret til ”Psalm 9”, da bandets senere genistreg af et album for Rick Rubins Def American Recordings også fik titlen ”Trouble”), og fulgte den op året efter med den ligeså essentielle “The Skull”; begge udgivelser udkom oprindeligt på gode gamle Metal Blade Records og var produceret og indspillet i samarbejde med bandet af de 2 legendariske Metal Blade notabiliteter Bill Metoyer og Brian Slagel. Nu har de prisværdigt dedikerede mennesker på Escapi Music så fundet det på tide endelig at genudgive både ”Psalm 9” og ”The Skull” i hver deres ærbødigt istandsatte storhed, og tilmed begge udstyret med en bonus-DVD! Jeg har svært ved at udtrykke, hvor meget jeg værdsætter dette initiativ, og hvor vellykket jeg synes resultatet er blevet. Af hjertet tak!

Årsagen til at Trouble i sin tid forblev en kuriositet i bevidstheden hos de fleste metalfans, mens eksempelvis Candlemass blev genstand for en noget mere almen tilbedelse, skal sikkert først og fremmest findes i det faktum at Trouble på især disse 2 første albums ikke lagde skjul på deres kristne tro og gudfrygtige verdensopfattelse; noget der især gennemsyrede Troubles tematisk ’tunge’, men 100 % oprigtige lyrik. Hos Trouble var den kristne overbevisning bestemt ikke et billigt, påtaget gimmick, men noget der gennemsyrede hvert et riff, hver en strofe og hvert et ord.

Fra og med Troubles 3. album, ”Run to the Light” fra 1987, begyndte bandet dog at opbløde deres fundamentalistiske oprindelige stil med nogle mere psykedeliske og hippie/flowerpower agtige tendenser, men på ”Psalm 9” og ”The Skull” får man Trouble i den oprindelige og rendyrkede doom udgave, hvor hvert eneste af guitaristerne Rick Wartell og Bruce Franklins riffs står som skåret ud i massivt elfenben, mens bassist Sean McAllister og trommeslager Jeff Olson skaber et rytmisk fundament så tungt som en truende tordensky. Over det hele svæver så forsanger Eric Wagners sublimt klagende og på samme tid anklagende stemme, mens han besynger Guds storhed kontrasterende med malende beskrivelser af Satans forræderi og den stupide menneskeheds generelt ukristelige opførsel. Denne tematik vil sikkert dengang som nu få mangt en djævledyrkende headbanger til at løbe skrigende bort, men tro mig, vi er endog meget langt fra white metal, Stryper og deslige hér, og teksterne passer simpelthen perfekt til den tungsindige og monumentale doom metal, som Trouble udførte så godt som nogen på ”Psalm 9” og ”The Skull”.

Selvom Trouble desværre aldrig blev og velsagtens aldrig bliver andet end en fodnote i heavy metals annaler for langt de flestes vedkommende, har bandet dog alligevel formået at få en hel del inkarnerede tilhængere blandt højere profilerede bands og personer; Confessor, Corrosion of Conformity, Warrel Dane fra Nevermore og James Hetfield fra Metallica er for eksempel alle svorne Trouble fans. Rent faktisk har Confessor lavet en usandsynlig fed version af den instrumentale godbid ”Endtime”, som er at finde i sin originale udgave på ”Psalm 9” sammen med andre andægtige doom-hymner som ”The Tempter”, ”Victim of the Insane”, ”Bastards Will Pay”, ”The Fall of Lucifer” og det formanende titelnummer. På ”The Skull” er omdrejningspunktet den knapt 12 minutter lange kolos ”The Wish”, flankeret af andre tunge travere som ”Pray for the Dead”, ”Fear No Evil” og ”Wickedness of Man”.

Disse to genudgivelser, folkens, er tidløse doom metal klassikere, og må således være Guds gave til enhver fan af Trouble, der måske ligesom undertegnede i årevis har været henvist til en spartansk, skrabet og tyndt lydende Metal Blade CD-udgave, der samlede materialet fra begge de oprindelige LP’er på én disc. Alene dét at få Gary Dockens rent ud sagt fænomenale cover-artworks til begge udgivelser genskabt i deres helhed er næsten anbefaling nok til at geninvestere i ”Psalm 9” og ”The Skull”. At man så samtidig får herlighederne præsenteret med restaureret lyd, liner-notes og med tilhørende DVD’er indeholdende patinerede live/interview-optagelser af Trouble anno dazumal er bare yderligere et argument for hurtigst muligt at få fat på disse mesterlige genudgivelser. SKAL jeg partout nødtvungent vælge én af udgivelserne frem for den anden, vil jeg hårdt presset foreslå at man starter med ”Psalm 9”, idet ”The Skull” mere eller mindre ’bare’ fortsætter stilen fra debuten og derved fremstår en kende mindre original i udtrykket end ”Psalm 9”, men da DVD-materialet til ”The Skull” til gengæld er langt mere omfattende end til ”Psalm 9”, bør begge albums ideelt set naturligvis ejes.

Efter mere end 10 års tavshed siden ”Plastic Green Head” udgivelsen fra 1995, er undertegnedes forventninger til Troubles comeback album, ”Simple Mind Condition”, på det seneste eskaleret med tiltagende styrke frem imod den heldigvis meget snarlige udgivelsesdato. Den sidste ventetid har jeg tænkt mig at fordrive med at voldhøre ”Psalm 9” og ”The Skull” og således genopleve, hvad der i sin tid gjorde Trouble til et af de vigtigste bands i den traditionelle doom genre. Såfremt Gud findes, hører han/hun ganske givet Trouble. Amen! -byrial

Byrial har i forbindelse med vores ClassiC format udarbejdet sine egne toplister fra 1980 og frem. Læs HER og bliv klogere på metalhistorien.






















Kom med kommentar i vores FORUM