tsjuder - legion helvete
Karakter Udgivet Genre/Stil Selskab Producer
CCC 14.10.11 Black metal/thrash Season of Mist/Target --
 

Død og kritte! Så er Tsjuder tilbage fra graven. Den norske trio gik i opløsning i 2006, men disker nu op med nyt materiale i form af pladen ”Legion Helvete”. Som titlen antyder, spiller Tsjuder black metal, som det lød i midten af halvfemserne blandet med thrash, som det lød i firserne. Forestil dig Satyricon omkring ”Nemesis Divina” blandet med tidlig Celtic Frost. Desværre kan Tsjuder ikke helt leve op til deres forbilleder. Alt på denne plade er hørt før, og det er desværre også hørt bedre!

Det er tydeligt på ”Legion Helvete”, at Tsjuder-drengene virkelig elsker old school black metal. Det gælder alt fra produktion og cover, til sangskrivning og lyrik. Produktionen er tilpas skramlet og smadret, og det klæder generelt bandet godt. Det er for eksempel en fryd, at trommerne ikke er overproducerede. Netop det levende og varierede trommespil er en af Tsjuders forcer. Nags raspende vokal sidder også lige i skabet, og det er fedt, at størstedelen af teksterne er skrevet på bandets modersmål. Black metal har nu engang altid lydt en tand ondere på norsk. Guitarproduktionen kommer til gengæld lidt til kort. Black metal elementerne fungerer ret godt, men det kan man desværre ikke sige om de mere thrashede riffs, der lider under guitarens skrabede lyd. Der mangler simpelthen noget saft og kraft. Helt galt går det på nummeret ”Voldsherskeren”, der flere steder lyder decideret ringe og utight. Produktionen må hjertens gerne være old school og smadret, men det skal fungere, og det gør guitarlyden bare ikke her.

Sangskrivningen på ”Legion Helvete” er ikke særligt original, men Tsjuder er gode til at skrue numrene effektivt sammen. Åbningsnummeret ”The Daemon Throne”, starter lige på og hårdt med hurtig black metal og leverer et par fede temposkift i form af dæmpede thrash-riffs. ”Fra En Råtten Kiste” fortsætter i samme stil, men brillerer ved flere gange at gå ned i tempo, så det bliver rigtig ondt og gustent. ”Slakt” byder på et mere black’n’rollet, ja til tider næsten punket udtryk, og resultatet holder max. Der er ingen tvivl om, at det catchy omkvæd vil gøre sig særdeles godt live! Den 10 minutter lange ”Vårt Helvete” er også værd at fremhæve. Her blandes det helt hurtige med det slæbende og klamme. Nummeret har en lækker undergangsstemning, og man håber næsten, at Nag får ret, når han kvækker sig gennem nummerets catch-frase: ”Solen skal slukkes!”.

”Legion Helvete” er ét langt nostalgitrip. Det er forrygende, så længe det står på, men en black metal klassiker bliver pladen nok næppe. Der skal simpelthen mere originalitet og en bedre guitarlyd til, hvis Tsjuder vil blande sig med black metal eliten anno 2011. ”Legion Helvete” giver mig egentlig mest af alt lyst til at smække de gamle skiver med Satyricon og Darkthrone på anlægget… –houmand
Kom med kommentar i vores FORUM