unleashed - as yggdrasil trembles
Karakter Udgivet Genre/Stil Selskab Producer
CCCC 22.03.10 Death metal Nuclear Blast/Warner Folkare
 

Imponerende nok rammer den vikingeinspirerede svenske dødsmetal institution Unleashed et tocifret antal studie-udgivelser med deres nye og 10. studiealbum ”As Yggdrasil Trembles”, og selvom Unleashed efter SPV’s konkurs nu er kommet i stald hos det hidsigt ekspanderende Nuclear Blast Records, har Johnny Hedlund & Co. tydeligvis ikke veget så meget som en brøkdel fra den musikalske fremgangsmåde, der senest gav yppige resultater på den veloplagte 2008 udgivelse ”Hammer Battalion”.

Allerede på åbneren ”Courage Today, Victory Tomorrow!” genkender man sig nemlig hurtigt Hedlunds umiskendelige stemme og mandens typiske krigeriske tekstunivers kombineret med guitarist og producer Fredrik Folkares ikke ubetydelige evne til at komponere enkel, men yderst fængende dødsmetal med umiddelbart sangbare omkvæd. Den efterfølgende ”So It Begins...” sætter tempoet og intensiteten yderligere i vejret og trækker således tråde helt tilbage til den klassiske ”Where No Life Dwells” debut fra 1991, men albummet træder faktisk endnu et kvalitetsmæssigt gear op ca. midtvejs med den ekstremt catchy ”This Time We Fight”, den tungere swingende ”Master of the Ancient Art” og den mere hæsblæsende ”Return Fire”. Med hele 13 numre er alle indslagene dog ikke lige vellykkede; omkvædene på ”Wir Kapitulieren Niemals” og ”Cannibalistic Epidemic Continues” er f.eks. lidt ukarakteristisk kluntede, og den afsluttende cover-version af Death klassikeren ”Evil Death” formår desværre slet ikke tilnærmelsesvis at indfange originalens gustne, nærmest zombieagtige udtryk.

Selvom “As Yggdrasil Trembles” måske overordnet set virker en anelse mindre homogen end sin umiddelbare forgænger, er der alligevel en så klar overvægt af medrivende death metal hymner i bedste old school svenskerstil på det nye og 10. Unleashed album at man med den største sindsro kan finde sin indre viking frem og trygt investere i “As Yggdrasil Trembles”. Ikke at det nye album på nogen som helst måde introducerer nye elementer i Unleasheds musikalske arsenal, men når det kommer til viking death metal, har Unleashed over en 20 års periode mere eller mindre egenhændigt forædlet genren så optimalt, som det næsten er muligt. Og hvorfor i øvrigt ændre på en formel der tydeligvis stadig virker? Når det kommer til ’total viking power’ har Unleashed nemlig stadig reserveret en æresplads under Yggdrasils mægtige trækrone. -byrial


Kom med kommentar i vores FORUM