vital remains - dechristianize clonepop

Køb hos CDON nu !!!

Karakter Udgivet Genre/Stil Selskab Producer
CCCCC 21.07.03  Death Metal Century Media/Target Vital Remains
 

Vital Deicide? Med nyheden om at forsangeren fra notoriske Deicide, den altid kontroversielle Glen Benton, ville stå for de vokale udgydelser på efterfølgeren til Vital Remains perlen ”Dawn of the Apocalypse”, steg omtalen og hypen i sin tid til næsten orgiastiske højder angående ”Dechristianize”, Vital Remains´ nye musikalske frontalangreb på alt hvad der er bare tilnærmelsesvis lugter af kristen selvgodhed og den dertilhørende organiserede verdensreligion.

Nu er ”Dechristianize” så i handlen, og som en naturlig følge deraf melder spørgsmålet sig så, om albummet kan leve op til den megen hype og de store forventninger…
Man fristes i den forbindelse til at bryde ud i et rungende : ”HELL yeah!”

Faktisk er det lidt skæbnens ironi at Vital Remains først med Glen Bentons hjælp, har fået den omtale og respekt som deres musik i årevis har fortjent. Realiteten er nemlig at Vital Remains har eksisteret i snart 15 år og har udgivet solide old school death metal albums som ”Into Cold Darkness”, ”Forever Underground” og føromtalte ”Dawn of the Apocalypse”, men er hidtil fortrinsvis forblevet et kultband i undergrunden. Med ”Dechristianize” synes Vital Remains at have taget skridtet op i superligaen for så vidt angår at indtage en mere synlig plads i den almene headbangers bevidsthed. Rent musikalsk set har Vital Remains dog tilhørt death metal superligaen i snart mange år efter min mening…

De Sataniske besværgelser skydes i gang med en intro ”Let the Killing Begin”, der for Gud ved hvilken gang benytter Carl Orffs efterhånden ret fortærskede ”O Fortuna!” åbningssekvens fra den sekulære sangcyklus ”Carmina Burana”, som til lejligheden er krydret lidt med nogle filmsamples. Lidt klichéagtigt og stereotypt efter min smag, men det kan ikke benægtes at stykket har de rette teatralske og dramatiske karakteristika til effektivt at lede over i albummets efterfølgende knapt 9 minutter lange og monumentalt mægtige titelnummer ”Dechristianize”. 

Faktisk ligger alle 8 regulære skæringer på ”Dechristianize” på knapt 6 minutter og opad; modsat Deicide tager Vital Remains sig den tid det tager at få budskabet igennem. Numrene strækkes HELT ud til bristepunktet dog uden på noget tidspunkt at blive repetitive og tålmodighedstestende, hvilket sikkert skyldes den afvekslende brug af både heftige grind-passager, lækre melodiske leads og tunge, dystre momenter. En skæring som ”Savior to None… Faliure for All…” repræsenterer disse kardinaldyder på mest overbevisende vis, men alle numrene flyder nærmest over med diabolsk aggression, tightness og en tilpas underdrejet melodisk sans.

Af naturlige årsager vil det sikkert være Glen Benton der i første omgang løber med opmærksomheden, men den hårde, kreative kerne i Vital Remains har altid været det næroptimale samarbejde mellem Tony Lazaro, der komponerer musikken, og så Dave Suzuki, der skriver teksten til de små Anti-kristne mini-symfonier, som efterhånden er blevet Vital Remains´ blåstemplede varemærke.

Apropos Dave Suzuki, så har vi her at gøre med en af de mest talentfulde og alsidige musikere i ekstrem metal. Ligegyldigt om manden spiller trommer, bas eller lead-guitar, så gør han det med den største selvfølgelighed og tilmed på niveau med scenens største ekvilibrister på de respektive instrumenter. 

Sammen udgør d’herrer Benton, Lazaro og Suzuki en slags ”uhellig treenighed”, der har forstået at udgive et, undskyld udtrykket, SATANS godt album med ”Dechristianize”; et album der kombinerer de bedste elementer fra old school death metal, grind og nærmest neoklassiske udfald på såvel akustisk som lead-guitar, bedst repræsenteret på det 10 minutter lange mørk-majestætiske nummer ”Entwined by Vengeance”, som slutter ”Dechristianize” af på fornemste og ondeste vis.

Hvis ikke Deicide tager sig alvorligt sammen på den kommende ”Scars of the Crucifix”, bør Benton måske seriøst overveje at slutte sig til Vital Remains på permanent basis, og gøre Vital Remains til sit nye hovedband. ”Dechristianize” er i hvert fald de sidste par Deicide udgivelser overlegen på alle punkter, og Benton har ikke lydt så veloplagt og intens i årevis, som han gør på ”Dechristianize”!

Regnestykket er derfor ret simpelt; ” Dechristianize” er et af årets helt store udgivelser ikke bare hvad angår ekstremmetal men hvad angår hård rock og metal generelt og må ikke mangle i nogen metalsamling med respekt for sig selv. Nu må man bare håbe, at folk nu også får øjne og ører op for Vital Remains´ bagkatalog; f.eks. er omtalte ”Dawn of the Apocalypse” efter min mening helt på niveau med ”Dechristianize” selv uden Mr. Bentons hjælp. 

Sandsynligheden taler for at du allerede har investeret i det nye Vital Remains album når du læser dette. Hvis ikke må du hellere se at komme i omdrejninger! Du vil jo gerne være med i klubben, ikke Mulle? Jeg skulle jo nødigt pudse Glen Benton på dig, vel? –byrialKom med kommentar i vores FORUM