watchtower - control and resistance ClassiC
Karakter Udgivet Genre/Stil Selskab Producer
ClassiC 1989 Technical Metal Noise Watchtower
 

I 1985 udgav et hidtil ukendt band fra Austin, Texas kaldet Watchtower deres debutalbum ”Energetic Disassembly”; et album der på trods af sin upolerede produktion og sit endnu ikke fuldt udviklede kompositoriske overblik viste et band der fra start af havde et helt personligt og teknisk udfordrende udtryk, skønt Watchtower dengang endnu var dybt forankret i den traditionelle 80’er metal. Der skulle dog gå små 4 år før Watchtowers andet og foreløbigt sidste album ”Control and Restance” udkom og blev den helt tekniske metals første store stilskabende mesterværk.

I 1989 bestod Watchtower af Ron Jarzombek på guitar, Alan Tecchio på vokal, Doug Keyser på bas og Rick Colaluca på trommer. Alan Tecchio var på forhånd et kendt navn i undergrunden pga. sin medvirken i det fede tekniske thrash band Hades, hvor han allerede var berømt/berygtet for sin særprægede og meget high-pitched vokal. På ”Control and Resistance” var han dog om muligt endnu mere kompromisløs end forgængeren Jason McMaster (Ex.-Dangerous Toys), der ellers ikke lagde fingrene imellem på ”Energetic Disassembly” hvad angår manisk falsetsang, der ville kunne gøre selv Rob Halford misundelig. Rent personlig har jeg altid beundret Tecchios helt unikke evne til at tilpasse sin vokal til den musik eller det band, den har skullet indgå i, men jeg husker også, at det især var vokalarbejdet i Watchtower, som de fleste i sin tid havde problemer med. Tecchios næsten hysteriske vokalpræstation var dog i mine ører bare med til yderligere at understøtte den fornemmelse af nervøs og rastløs energi, som Watchtowers komplekse musik lagde op til.

Rytmegruppens kombination af Keysers virtuose brug af både almindelig bas og slap bas samt Colalucas begavede benyttelse af både akustiske og elektriske octopad trommer havde egentlig mere til fælles med fusions-jazz end med metal og hardrock, men den helt afgørende faktor der for alvor hævede ”Control and Resistance” til klassiker-niveau var tilføjelsen af geniale Ron Jarzombek på akustisk og elektrisk guitar. Den forrige Watchtower guitarist Billy White havde såmænd også sin helt egen uforlignelige stil, men Jarzombek var og er i en klasse helt for sig selv efter min mening; ja faktisk tror jeg ikke der findes en mere snørklet og legesyg guitarist på den metalliske musikscene. At manden så rent teknisk også befinder sig på et niveau, man ellers kun finder hos ikonerne indenfor jazz og prog.-rock gør det bare endnu mere interessant at lægge ører til Jarzombeks tryllerier. Hvis Georg Gearløs spillede guitar, ville han sikkert lyde som Jarzombek!

Ærefrygtindgydende numre som ”Instruments of Random Murder”, ”Mayday in Kiev”, ”The Fall of Reason”, ”Control And Resistance” og “Life Cycles” fremturer alle med en slags superkompleks prog.-metal, der i intensitet ofte tangerer teknisk thrash. Ved første gennemlytning vil musikken på ”Control and Resistance” sikkert selv den dag i dag for det utrænede øre fremstå rodet og tilfældigt sat sammen, men ved nærmere bekendtskab giver galskaben faktisk mening som en samling af regulære sange, der tilfældigvis bare er indhyllede i kaskader af umulige taktarter og vilde skala-ridt.

Dette album var ca. 10 år foran sin tid, og selv den dag i dag skal 90 % af de selvproklamerede technical metal bands stå tidligt op for at kunne klare en umiddelbar sammenligning med ”Control and Resistance” både kompositorisk og spilleteknisk. Tilbage i 1989 var der så godt som INTET at sammenligne Watchtower med, og bortset fra en lille dedikeret fanskare bestående af fortrinsvis andre musikere fattede de fleste ikke, hvad Watchtower prøvede at fortælle rent musikalsk, og bandet gik da også snart i opløsning. Watchtowers indflydelsen kan dog høres på så forskellige senere kunstnere som Cynic, Confessor, Sieges Even, Meshuggah, Spiral Architect og lignende bands, hvis udgivelser på tilsvarende vis senere er blevet genstand for en næsten kultisk tilbedelse hos folk, der ikke kan få deres metal teknisk og progressiv nok. Men Watchtower var de første!

Unikummet Ron Jarzombek dannede senere det om muligt endnu mere tekniske band Spastic Ink sammen med sin ligeså geniale broder, trommeslageren Bobby Jarzombek (Riot, Halford, Iced Earth), mens Alan Tecchio først var med i det fede men groft undervurderede tunge grunge band Non-Fiction, før han atter kom med i det gendannede Hades. I snart mange år har der været tale om en ny udgivelse kaldet ”Mathematics” fra et til lejligheden gendannet Watchtower, men indtil videre er det blevet ved rygterne, og jeg tvivler ærlig talt på, at det nogensinde bliver til noget. Hvis ikke må man bare trøste sig ved ”Control and Resistance”, som stadig her 15 år efter sin udgivelse fremstår som den helt tekniske metals svar på ”Reign in Blood” eller ”Black Sabbath”. Året 1989 bød ellers på klassisk albums fra personlige favoritter som Fates Warning, Sepultura, Carcass, Morbid Angel og Macabre, men alligevel står Watchtowers ”Control and Resistance” for undertegnede som det års mest fantastiske udgivelse; et album i en klasse helt for sig selv! -byrial Byrial har i forbindelse med vores ClassiC format udarbejdet sine egne toplister fra 1980 og frem. Læs HER og bliv klogere på metalhistorien.

 

 

Kom med kommentar i vores FORUM