Intentionen bag denne feature er at sætte fokus på forskellige afskygninger af dansk metal og hardcore, der lurer i gemmerne uden for hovedstrømmen. Personlig er jeg djævelsk træt af den ensporede eksponering af en stærkt begrænset håndfuld navne på hjemmefronten, som desværre tæller ikke så få overhypede og/eller røvkedelige af slagsen. Ingen nævnt, ingen glemt. Man kunne foranlediges til at tro, den danske vifte af førnævnte genrer ikke er imponerende bred. Grav dybere og straks forandres billedet til det bedre.

Under indsamlingen af links hertil stod én ting klart; Myspace er på vej til at være stendødt. Det nylige omdesign er forbandet tungt at danse med og ligner mest af alt et makabert selvmordsforsøg, der nu tapper det tidligere så populære community for de sidste blodsdråber. Ikke at Myspace nogensinde var perfekt, men nu, hvor bedre alternativer skyder op som paddehatte, varer det ikke længe før, de sidste søm er hamret i kisten. Farvel, du vil ikke blive savnet - pis nu af med dig inden alt for længe og gør plads til overlegne afløsere som Bandcamp eller Soundcloud, hvor musikken og ikke det hårdt prøvede sociale aspekt er i fokus.

Det er desværre svært at opstøve danske bands, som genremæssigt kan klemmes ind her og har taget Bandcamp.com til sig. Sving i stedet omkring Grindcorekaraoke.com og lur, hvordan det kan gøres. Grindcore Kakaoke er et nystartet, digitalt label drevet af J. Randall fra Agoraphobic Nosebleed – i skrivende stund ligger syv udgivelser klar til gratis download i glimrende kvalitet – lige fra MP3 i diverse bitrates til FLAC-format. Bandcamp kan også håndtere donationer eller fastsat betaling. Streaming uden mulighed for download er også at vælge. Platforme som disse er vejen frem, og det er bare med at komme op på hesten for ikke at sakke bagud. Et lille sidespring, men strengt nødvendigt at fremhæve!

'Men hvorfor har du ikke taget X eller Y med? De er jo helt fantastiske. Skam dig i stedet for at spille smart, spradebasse!' Svaret er ganske enkelt; dette er mit udpluk og mit alene, 'My Way' - Frank Sinatra style. Lev med det. Når det bliver tid til en vol. 2, vil jeg endvidere sørge for at snige noget regulær punk ind. Har du alternative forslag at dele ud af, så tøv endelig ikke med at kigge forbi det sprængfarlige, rødglødende Clonemetal.dk forum og overdæng os med guldkorn. Så bliver vi glade. At udveksle erfaringer om ny, spændende musik er jo altid et hit, ikke sandt? -guldmann


Double Space
Der er tungt - og så er der forbandet tungt! Double Space hører til i sidstnævnte kategori, dog uden at begå sig som en elefant på larvefødder. Trioen både kan og vil mere end det gennemsnitlige sludge/doom-band, hvilket graden af finesse i sangskrivningen kombineret med heftigt summende udladninger og hårdt indestængt vrede bevidner. Altid i bevægelse og aldrig stenet, genrevalget til trods. Deres selvfinansierede 12” maxi er utvivlsomt blandt sidste års mest essentielle danske udgivelser.

Fire nyere numre er indspillet i Dead Rat studiet. De ser forhåbentlig dagens lys inden alt for længe. Indtil da er der yderst lovende smagsprøver at tjekke på bandets Myspace-profil HER.

Selvom enhver fan af mangfoldig larm bør slå til uden tøven, har bandet været smarte nok til også at gøre sidste års ep frit tilgængelige som download HER.


Pugnator
Anderledes ser det ud med Pugnator, der desværre er for hemmeligt til internettet og ikke umiddelbart har lyd tilgængelig. Muligvis et kunstnerisk eller æstetisk valg, men det er surt, da den glimrende ”Caustic Mist” kassette udkom i blot 111 eksemplarer, omend materialet snildt tåler at blive hørt af et større publikum. Med tiden finder selv de mest obskure udgivelser vej til østeuropæiske, virusinficerede fildelingsnetværk og lignende. Så hvorfor ikke selv gøre et forsøg på at genvinde kontrollen over, hvilken kvalitet værket spredes i?

Af et musikalsk enkeltmands-projekt at være demonstreres et imponerende gennemført tag på den gustne death/black metal lyd, toppet af med en bestialsk thrash metal tilgang, der dog vægter atmosfære frem for enerverende fart og tempo. Man skal lede længe efter hjemmeindspilninger med samme grad af fokus og sans for detaljer. Tøv ikke med at gafle båndet, om du falder over et eksemplar. Ihærdige Deadbangers Productions har en 7” på vej, som bliver urimeligt fed, hvis Pugnator holder stilen. Ikke noget du bør vente for længe med at slå kløerne i, når den engang dukker op.


Dead Instrument
Dansk grindcore er mildt sagt en mangelvare. Hvorfor vides ikke, men i forhold til et naboland som Sverige er vi håbløst bagud. Dead Instrument står dog som en exceptionel undtagelse, og har man hørt ”Maksimal Destruktion” lp'en fra 2008, vil der næppe være nogen tøven med at udråbe albummet som den hidtil mest relevante grind-udgivelse herhjemme. Højspændt, intenst og bindegalt. Ikke samme niveau af hysteri som hos Asterisk* eller Discordance Axis, men mindre kan også gøre det. Der skulle være et nyt album i kassen, og det udkommer forhåbentlig et eller andet sted inden alt for længe.

Høvl ansigtet af på myspace.com/deadinstrument


Undergang
Her hyldes den uspolerede death metal for fuld udblæsning. En brutal omgang – at kalde det raffineret, ville være løgn, men nu har den gammelskolede stil heller aldrig handlet om fløjlshandsker eller nænsom omgang med noget som helst. Undergang udmærker sig desuden ved at insistere på dansksproget lyrik, hvilket i bizar modsætning til den rådne lyd er et ganske frisk pust.

”Indhentet af Døden” debut-lp'en er tilsyneladende udsolgt fra Me Saco Un Ojo Records – mon der kommer et genoptryk, eller man allerede skal sætte blodhunde på sagen for at opstøve et eksemplar?
Om ikke andet kan en god håndfuld sange høres på myspace.com/undergang666


Cerekloth
Endnu et death metal navn der rører på sig i de skumle afkroge af genren. ”Pandemonium Prayers” var en ganske fin start, og nu hvor Cerekloth har fået et stabilt, fuldtalligt lineup på benene, arbejdes der både på fuldlængden ”Vacuum” såvel som en teaser-ep hertil, begge på Hells Headbangers. Det antydes, at den nye lyd i det store hele bliver både tungere og langsommere. Ingen klager herfra, da en aura af mørke og væmmelighed sjældent er blevet succesfuldt overbragt med piskede galopheste som budbringere.

Cerekloth på myspace.com/cerekloth


Fossils
Trommer + bas = BUM! Et helt urimeligt action packed instrumentalprojekt at kaste sig over, både hvis man synes, Death from Above 1979 nåede for lidt, at American Heritage har for sporadisk en udgivelsesfrekvens, eller at Mastodon kom på afveje efter ”Remission”. Den helt igennem platte iagttager vil pointere, at der er godt med kød på numre som ”Meat Lover”, ”Speedbacon” og ”Raising the Steaks”. Niveauet kan sænkes yderligere med en anbefaling om fluks sætter kødgaflen i ”Meat Rush” lp'en, da oplaget er ikke voldsomt stort. Som vegetar værdsætter jeg dog, at albummet ikke leveres i et cover af flettede, fedt-dryppende baconstrimler, man skal gnaske sig igennem for at nå ind til pladen.

Bulder og brag på myspace.com/fossilsmusic


Hexis
Et forholdsvis nystartet projekt der gør sig i en variant af den kaotiske hardcore, som ofte har base i Frankrig og Schweiz. Hexis vrider stilen i en lidt anden retning, så euro-larmen spædes op med et touch af black metal, hvilket umiddelbart fungerer fint. Hvor det endnu halter en smule, er tendensen til lyde lidt rigelig som Celeste og endvidere hægte sig på selvsammes kendetegnende fremgangsmåde med et energiniveau næsten konstant i det røde felt, som dog kan tangere det trættende og ensporede i større doser.

Hvad koncerter angår, bliver der stablet en intens aktivitet på benene, som strækker sig gennem en god del af Europa, og desuden er to udgivelser linet op. Først en kassette/CD-R og dernæst en 7”.

Indtil videre, lyt på myspace.com/hexisband


Battery
Hvor længe kan den nuværende thrash metal revival-bølge holdes kørende? Tre unge knægte fra Aabenraa og Vejle gør et forsøg, der trodsigt skråler 'HEY, LIDT ENDNU'. De afstår endda fra den trættende party-crossover blindgyde og satser på en mere aggressiv udlægning, hvilket vanligvis er et plus. Mit eget mætningspunkt blev nået for længst, men mindre doser som her har stadig en vis effekt.

De er glade for kassettebånd, og det skal du indtil videre også være for at tilegne dig musikken – lige nu er de aktuelle med en demoudgivelse på Deadbangers Produktions. Det forbliver nok ønsketænkning, men et navneskifte ville ikke være det værste at forestille sig, da Battery navnet allerede er blevet flittigt anvendt gennem årene.

Battery på myspace.com/batteryzombies


The Day we left Earth
Et københavnsk band jeg ikke ved det store om, bortset fra at de gør sig i post-rock og selv betegner udtrykket som cinematisk. Et udsagn der er svært at bestride, og musikken er ganske glimrende, om du behøver en genremæssig afstikker, hvis pulsen skal manes til ro efter gennemlyt af de ovenstående ting.

The Day we left Earth anvender bl.a. Soundcloud.com til at præsentere materialet online, og her er tale om endnu et glimrende alternativ til Myspace, som I nok efterhånden har luret, at jeg finder komplet udueligt.

Brug deres website HER som springbræt.